От учене на фенери в отдалечено село до работа в Microsoft, история на Сантош Мишра е любопитна и поучителна. Пред изданието Humans of Bombay той разказва живота си и може да послужи като вдъхновение за мнозина.

Дамите в селското стопанство: Атидже Низамова

Докато растял, Мишра многократно бил определян като „murkh“ (глупак). Постоянно се провалял в училище, числата му изглеждали безсмислени. Затова мнозина казвали, че “не може да му се помогне”.

Може би убеден, че синът му няма да се справя добре в училище, бащата на Мишра му казал да започне да се занимава със земеделие. По това време той бил в 9 клас. Тийнейджърът щял да помага в семейната ферма през деня и да учи през нощта.

„Нашето село беше отдалечено, почти нямахме ток”, спомня си Мишра. Мразел да учи на фенер, но въпреки това продължил да го прави. Това решение променило пътя, по който се развива животът му.

Когато бил на 14 години, един учител забелязал проблемите, които имал. Отделил му повече време и така Мишра успял да завърши 10 клас.

След като завърших 10 клас, всички си мислеха, че ще се занимавам със земеделие. Вместо това продължих да уча, разказва софтуерният инженер. Той убедил семейството си да го изпрати в Патна, но преходът от отдалечено село към оживен град довел до нови предизвикателства - по-големи от това, което Мишра очаквал.

В града всичките ми мечти се сринаха. Животът там беше труден. Провалих се на изпита в 12 клас се върнах у дома, за да работя във фермата”, спомня си той.

Докато работил на нивата, Мишра продължил своите опити да се образова. Не след дълго се записал на курс в дистанционна форма. След това успял да запише магистърска степен в Тиручирапали. Там го очаквало поредното предизвикателство - незнанието да говори английски език.

„Хората ме тормозеха заради слабия ми английски. Четох книги, гледах филми и го научих. Животът стана по-лесен след това, защото вече имах самочувствие”, допълва той.  

Историята на успеха на Мишра не свършва дотук, въпреки че за него това е сбъдната мечта. Миналата година получава предложение за работа от Microsoft.

„Животът стана по-добър – ремонтирах семейния си дом, инвестирах в недвижими имоти и дори ожених две от по-малките си сестри“, казва той.

Мишра завърши интервюто с няколко вдъхновяващи думи - “Планирам да направя много повече с живота си, защото тези, които опитват, никога не се провалят”.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Добре дошли в света на фермерките в TikTok!

Млад фермер за ОСП: Направете добър бизнес план!

Стъпка по стъпка към плодовия рай на една семейна биоферма