Преди 16 години Райнер Бонхоф изгражда първата инсталация за биогаз в стопанството си в Елмсхорн, Северна Германия. Той е пионер в тази сфера. Днес може да се похвали с това, че захранва с ток цяло село, а цената, на която го продава, е поносима за жителите, пише Agrarheute.

Румънците улесняват изграждането на ВЕИ в земеделски земи

Бонхоф е собственик на традиционна ферма. Всичко, което произвежда в нея, той използва за своята централа за биогаз. Захранва я с възобновяеми суровини, сред които царевица, трева, захарно цвекло и полски култури, както и течен тор от съседни ферми. Горд е, че през годините е успял да наложи кръгова икономика и не използва минерални торове.

Как се произвежда евтина електроенергия за всички?

Бонхоф осигурява ток и отопление за 3200 частни потребители в селото. Той захранва с електричество фирми и обществени институции. Централата му за биогаз е единствен доставчик на училище, пожарна, спортна зала и социален жилищен комплекс. Грубо сметнато, може да захранва 8 000 жилищни единици.

Според фермера, на когото в момента не е разрешено да подаде повече електричество по регламент, това ограничение трябва да отпадне от 2023 г. Той вярва, че биогазът е най-добрият от трите възобновяеми енергии, защото може гъвкаво да се увеличава и намалява според нуждите.

Надяваме се, че развитието ще продължи както досега, защото локалната топлофикация има съвсем различни условия от обичайните доставчици на газ, казва Бонхоф. Сега той в партньорство с енергийната логистична компания Nordgröön търси начин да осигури спешно снабдяване с евтин ток на още клиенти.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нови инвестиции: Най-големият свинекомплекс у нас ще произвежда биогаз и тор

Инвестиционни предложения: Нова ферма за 150 свине-майки в Пловдивско

Знаете ли всичко за инсталациите за биогаз?