Вторият протест на биопроизводителите прерастна в общо недоволство на тринадесет организации срещу водената от земеделското министерство политика. Браншови организации от секторите "Биопроизводство", "Плодове" и "Зеленчуци" се събираха в понеделник  пред сградата на ресорното ведомство в София, за да поискат отново оставката на министър Румен Порожанов.
 
 
Организатор на протеста и този път беше Българската асоциация "Биопродукти" (БАБ). От асоциацията призоваха в акцията да се включат и всички собственици на бизнес, всички служители, всички будни граждани, всички майки и бащи, които искат да има български плодове, зеленчуци, биохрани на тяхната трапеза. Към протеста се присъединиха и други дванадесет асоциации, като се очаква организациите, които подкрепят исканията на фермерите от тези сектори да нарасне до двадесет.
 
Според представителите на трите сектора липсват политики, стратегия и цели на управлението. Вместо това биопроизводителите постоянно са ощетявани и пренебрегвани, смятат фермерите. Огромни проблеми в работата си срещат и стопаните, отглеждащи плодове и зеленчуци, и по-специално картофопроизводителите.
 
 
В петък, браншовите структури обявиха пред журналисти, че водената от агроведомството политика вместо да помага, всява съмнения в истиността на българските продукти.
 
"Министерството на земеделието, храните и горите е оставено на самотек. Един от пътищата за промяна на биопроизводството от това положение е смяна на ръководството на МЗХГ, да се състави план за биоземеделието, какъвто ние нямаме и да се оправи Наредба 5.
 
Всъщност искането ни за промяна на тази наредба беше най-основното по време на първия ни протест. От всички наши искания частично беше удовлетворено само това. Затова и ние решихме, че трябва да продължим напред, да стигнем до края, защото алтернатива - няма. Ако не излезем от тази ситуация, има реална опасност българското биопроизводство да изчезне", каза в петък  Милен Стоянов от БАБ.
 
Стопани от цяла България се събраха пред сградата на МЗХГ малко преди 13:00 часа. Техният брой бързо надхвърли 500. Редом до тях бяха и два буса с полицаи, част от тях носеха жълти жилетки с надпис „Антиконфликт“. Жълти жилетки имаха и някои от протестиращите. 
 
 
Пред множеството на протеста застанаха познати лица - Албена Симеонова от БАБ, Стоилко Апостолов от Фондация Биоселена, Чавдар Маринов от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци, Божидар Петков от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Георги Василев от Асоциация "Български пипер", както и асоциацията на биопчеларите.
 
Протестиращите развяха знамената на България и Европейския съюз, издигнаха плакати с протестни лозунги и надуха вувузели. 

"Добре дошли на всички малки, средни, фамилни фермери. Организирахме този втори протест, защото нашите искания не бяха чути. Искаме всички наши условия да бъдат изпълнени. Досега нито едно от тях не е. Затова и сме се събрали тук всички тези асоциации. Имаме общи искания, имаме общи цели и нямаме различния и противоречия относно тях", каза Албена Симеонова от БАБ.

 

 

"Виждам нови лица на протеста, което ме радва, защото искам едно да докажем на днешния ден и то е, че нашето обединено, българско, земеделско семейство може и иска да се бори. Всички, които се интересувате от това, което слагате на трапезата си – какво вие ядете, какво ядат вашите деца, дали ще са български плодове и зеленчуци – без значение био или не, е важно те да са произведени у нас. Много е важно днес и сега ние да докажем, че на нас ни пука", добави Благовеста Василиева.

 

 

"Тази сутрин в национална медия министър Порожанов каза, че овощари и зеленчукопроизводители вземат по 450 лв./дка. Това е абсолютна неистина! Сумите, които се вземат по обвързана подкрепа и СЕПП не превишават 192 до 200 лв./дка. Очакваме разликата да бъде преведена на всички вас до три дни", настоява Чавдар Маринов и добави, че единственото спасение на българското селско стопанство са малките и средни производители, които да произвеждат качествена храна.

 

 

Георги Василев изтъкна проблемите при производството на чушки.

"Няма заводи за произвеждане на разсад. Разсадопроизводството у нас не се субсидира и подпомага по никакъв начин. В България няма български сортове пипер! Никакви инвестиции и интерес от страна на МЗХГ. Няма изпувателни центрове, няма къде да си продадете стоката. Защо държавата не се намесва? Ние сме поставяли хиляди пъти този въпрос", жалва се Василев.

 

Защо децата ни не трябва да ядат биопродукти, попита Слави Трифонов.

 

 

"Днес най-малкото двама зам.-министри и част от ръковоството трябва да си подадат оставките, за да може мафията да си отиде там, откъдето е дошла!", каза Велин Георгиев от асоциацията за оранжерийно производство.

 

 

Представители на браншовите организации бяха приети при министър Порожанов малко след 14:00 ч.

От 1989 г. до момента българските плодове и зеленчуци са намалели с 300%, съобщи Благовеста Василиева, като цитира редица данни от тъжната аграрна статистика през последните 30 години.
 
 
 
Животновъди също се включиха в протеста. Сред тях видяхме Иван Дюлгеров от Стара Загора, Йосиф Костов от Странджа и Добромир Домусчиев от Петричко.
 
Домусчиев припомни, че българските производители получават много по-малко субсидии от своите конкуренти в другите страни.
 
 
 
 
Около 15:10 часа протестът вече беше към своя край. Насъбралите се фермери очакваха представителите, които бяха изпратени при министър Порожанов, да излязат. Участниците в акцията се готвеха за шествие до Министерския съвет, където земеделските стопани искаха да внесат исканията си.
 
 
Благовеста Василиева прочете писмо, изпратено до ресорното ведомство, с разкрития в сектора.
 
 
 
Тя добави, че се планира и следващ протест. Той ще се състои на 7 или на 17 май. От своя страна Албена Симеонова каза:
"Ние няма да променим исканията си. Призовавам всички, които са тук, да вземат участие в шествието, за да види премиерът колко сме", каза Симеонова.
 
След срещата при министър Порожанов председателите на асоциации решиха да отменят шествието. По думите на Албена Симеонова всички искания на производителите са приети от министъра, с изключение на желанието им той да подаде оставка.
 
"Ако пак ни излъжат, излизаме на протест на 17-и май", обявиха биопроизводителите.
 
 
 
 
"Преди всичко искаме хора, които милеят за развитие на този бранш, а не само хора, които гледат за ристкрикции и излишен тормоз на бизнеса. Утре ще подпишем меморандум за тези неща, за които днес се разбрахме. Това за нас вече ще означава приключване на протестите", каза пред Фермер.БГ Ралчева.
 
"Ще бъде назначен допълнителен зам.-министър с ресор "Биологично производство, плодове и зеленчуци". От нашия бранш нямаме претенции към зам.-министър Вергиния Кръстева, но към нея се прехвърлиха много ресори. Мисля, че министърът сам вижда, че има сериозен проблем и хаос и ще го изчисти. Искаме да бъдат назначени хора, които милеят за българското производство и искат да го развиват", добави Ралчева.