През пролетта на 2021 г. сръбската туристическа организация на община Жабал създаде маршрута “Пътят на сиренето и меда”. Той отвежда любопитните туристи от страната и чужбина до домовете на дребни производители на различни земеделски продукти. Избраната дестинация се намира в сърцето на Войводина, на около 90 км от столицата Белград и на 20 км от Нови Сад, информира dobrevesti.rs.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

По примера на сходни проекти в други европейски страни, “Пътят на сиренето и меда” включва около 20 домакинства, които отварят вратите си за туристите.

Производството на сирене и мед в Жабал има дълга традиция. Тя помага на туристите да се докоснат до културата, обичаите, природните красоти и забележителностите, казва Мария Чупич, директор на Туристическата организация на община Жабал.

Програмата се базира на маршрут от около 30 километра и минава през четири места в общината.

Можете да пътувате с кола, автобус или велосипед и не е нужно да посещавате всичко наведнъж. Всеки създава пътека според интереса си и желаното време за престой, допълва тя.         

За почитателите на сладкото задължителна дестинация е Занаятчийската лавка на семейство Миливое в Чуруг. Там по стара рецепта се произвеждат копринени бонбони. Гостите може да се запознаят с технологията и да проследят производствения процес.                       

Част от маршрута включва дегустация на сирена и вина. Любителите на древната напитка може да отскочат до винарна Botić, където наред с дегустацията на бяло вино Pozet, розе Chingi Lingi, червено вино Gavroš и десертно вино, домакинът Гавра Ботич ще ви запознае с традицията на отглеждане на лозя в семейството му.

В Госпожници туристите имат възможността да се докоснат до стопанство с 60-годишна история. В него има 200 кошера, които домакинството използва за производството на акациев, липов и ливаден мед, прополис, пчелен восък и др. Там се практикува апитерапия и се организират разходки с карета в провинцията. Децата може да яздят понита или да вземат участие в училище по езда.

Туристическият маршрут предлага освен дегустация на качествена местна храна, така и посещение на различни забележителности и активна почивка. Може да посетите например църквата "Възнесение Господне" от 19. век - третата по големина в Сърбия, известна с камбанарията и иконостаса си.

Този вълнуващ проект завършва с нещо по-модерно и това е посещение на голф център. Той се простира край магистралата Нови Сад-Зренянин в община Жабал, на 100 км от Белград и на 30 км от Нови Сад. Голф игрището е направено по световни стандарти с девет полета (още девет са в процес на изграждане) и обхваща площ от 38 хектара.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Защо все още няма черен списък на злоупотребилите със субсидии?

Синдикатите: С над 42% са се увеличили доходите в селското стопанство у нас за последните 5 години

Така в Словения произвеждат устойчиво вино