„2021 г. беше много трудна за фермерския пазар в Добрич“. Така обобщи изминалите 12 месеца Пепа Рашева, организатор на изложенията в Добруджа и представител на кооперация „Хранкооп“.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

„Направихме страшно много изложения, разширихме пазарите на производителите, представихме много нови изложители, станахме постоянно присъствие в крайморските общини“, допълни Рашева. По думите й трудностите са свързани и с последствията от COVID-19: „През 2021 г. вече започна да се усеща много силно влиянието на пандемията. Хората са по-стресирани, по-уплашени, а това се отрази върху самите продажби. Трябваше да се работи много повече, за да се доближим до предишните резултати. Хубавото е, че все пак имаме възможност да работим, не се отчайваме, не се отказваме!“.

Фермерските изложения се превърнаха в традиционни през последните 4 години в Добрич и региона. Те са търсени и предпочитани заради прясната и чиста храна, която се предлага. Това са мед и пчелни продукти, месо и месни изделия, мляко и млечни продукти, пресни плодове  и зеленчуци, ядки и др., представени от малки и средни производители от областите на Добрич, Варна, Шумен и Силистра. 

„Няма никаква подкрепа, насочена пряко към малките производители и към организации като нашата. Самата дейност фермерски пазар не е типичен бизнес, а по скоро кауза", категорична е Пепа Рашева.

Дамата подчерта, че трябва да има помощ от държавата, трябва да се участва в проекти, да има инициативност, а под формата на кооперация това се оказва много трудно. "Затова в Добрич създадохме фондация „Добруджа - история, традиции и култура“, чрез която да разширяваме дейността си, да организираме изложения и така да имаме повече лостове за помощ на малките производители и занаятчии“.

Според организатора на изложенията подкрепата е належаща, тъй като малките и средните фермери се сблъскват с много сериозни проблеми. „Ето, ще дам конкретен пример със скачането на ел.енергията в пъти. Налага се да се търсят кредити за покриване на разходите. Опасността да се закрият много ферми и стопанства е много голяма. Как ще се оцелява? Питам, защото от ферма „Овчарника“ обявиха, че напролет ще затворят. Затъва се от непрекъснато трупащите се разходи“, сподели още Рашева.