Регистрираните земеделски производители, които не извършват продажби на гориво, да не слагат нивомери и фискални устройства, свързани с Националната агенция за приходите (НАП), на резервоарите за гориво в стопанствата. Това реши парламентарната комисия по земеделие, съобщава Инвестор.бг.
 
Депутатите приеха законопроект на Румен Йончев и други народни представители, с който се внасят промени в Закона за ДДС, според който от 1 януари се изисква поставянето на устройствата.
 
Още в първите дни на 2015 г. земеделците се обявиха против изискванията с аргумента, че изискваните устройства ще струват по 20 хил. лв. на всяко стопанство.
 
Депутатите обсъждаха темата и на предишно заседание на комисията. Тогава Людмила Петкова, директор на дирекция “Данъчна политика” в Министерство на финансите (МФ), обясни, че 30% от реализираните горива в страната са без акциз и ДДС. Вчера тя представи нови цифри пред депутатите в опит да защити промените в Закона за ДДС.
 
Тя припомни, че анализ от 2012 г. установил драстични загуби за бюджета и 36% продадени горива без платени данъци. Сега част от ведомствените обекти за зареждане на горива ползват за резервоари вагон цистерни с обем 60-70 000 л и автоцистерни. Продадените от БДЖ  вагон цистерни за 3 г. са 225, купени от различни сектори, допълни тя.
 
Ведомствените бензиностанции са 30 000, но колко точно са държавните - и регулаторните органи не знаят, както и с какви съдове разполагат, каза Петкова. Тя показа снимки на стопански дворове с големи цистерни и фалирали бензиностанции заради нелоялна конкуренция, случаи на сериозни нарушения като обект за зареждане, свързан със стълб за улично осветление и дори бензиноколонка в ресторант.
 
700 бензиностанции за последните 3 г. са затворили, около 2 500 са останали без работа, изтъкна Петкова. Загубата за бюджета от 1,2 млрд. лв. годишно била заради реализирани 1 млрд. л гориво, изчисли тя.
 
Депутатите от земеделската комисия обаче й отговориха, че проблемът със злоупотребите не е във фермерите.
 
Председателят на комисията Румен Христов посочи, че обработваемата земя в България е 37 – 38 млн. дка, 7,3 л е утвърдената разходна норма нафта на декар. Годишно земеделието потребява по 280 млн. т.  Излиза, че 100% от потребителите на горива в земеделието са престъпници, изтъкна той.
 
„Проверете във вашите данъчни складове. Няма камион, който да излезе, без да бъде платено горивото предварително с акциз. Откъде идва горивото в тези цистерни и защо не го подхванете? Ако някой кара в тези ведомствени бензиностанции контрабандно гориво, хванете го този някой“, препоръча той.
 
Къде е НАП, къде е Агенция „Митници“ и защо вашите контролни функции трябва да бъдат платени от българския бизнес, попита депутатът Ферихан Ахмедова.
 
Петкова отговори, че горивото основно идвало от вътреобщностно придобиване – от Гърция и Румъния. Не може на вътрешни за ЕС граници да се осъществява тотален митнически контрол заради европейското законодателство, каза тя.
 
Депутатът Емил Димитров-Ревизоро репликира като каза, че цялата територия на България е митническа територия и навсякъде могат да се извършват проверки. „На Дунав мост какво пречи митничарите да видят цистерните, да не би да са прекалено малки?“, попита той.
 
Депутатите не се съгласиха и с намерението на МФ тепърва да прави анализ, след като започнат да пристигат данни от земеделските стопанства. Те препоръчаха контролът да се съсредоточи върху единствения производител и вносителите, да се гони контрабандата, а не над 30 хил. фермери да стават обект на нови контролни мерки.
 
Румяна Ангелова, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), заяви, че от анализа на МФ, според който агросекторът е рисков, излиза, че всеки ден в държавата влизат 170 броя 20-тонни цистерни с гориво. Мислите ли, че е в земеделието, каза тя.
 
Светла Бъчварова също разкритикува анализа на МФ. Тя заяви, че  700 малки бензиностанции са затворили, защото е трябвало да сложат нивомери.
 
От НАП посочиха, че до дни наредбата за прилагане на ЗДДС ще излезе и след като се избистрят данните, ще се вземат съответните мерки.
 
Агроминистърът Десислава Танева коментира, че МЗХ винаги е предлагало държавните помощи по начин, който изсветлява бизнеса. В крайна сметка комисията подкрепи законопроекта на Румен Йончев, като единствено депутатите от ГЕРБ се въздържаха.
 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!