Пречките пред достъпа на български земеделски продукти за местния пазар са много и от години. Дори дадена верига да иска да продава големи обеми родна стока, тя няма откъде да ги намери в необходимите количества, качество и висока сигурност на доставките. Липсва еднородна продукция, която да е окрупнена, сортирана, пакетирана, окачествена и доставена на специализирани тържища или бази на купувачите. 

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Не е развит и механизмът за директни продажби, система за местни продукти на местни пазари, както и географски и други специализирани обозначения на продуктите, посочват в свое становище от новосформирания Български фермерски съюз с председател Георги Стоянов. Той е и член на работна група за създаване на механизъм за взаимодействие между българските производители и търговските вериги.

Те изразяват готовност да партнират на Министерството на земеделието за предприемането на стратегически мерки и реализирането на законови реформи. Учредени са структури в София, Смолян, Челопеч, Стара Загора. През юни учредителни събрания имаше още в Бургас, Пазарджик, Пловдив. Ето какви са необходимите действия според членовете на Съюза.

Съвременен Закон за кооперирането

Идеята е той да регламентира по европейски начин формите, методите и подходите при сдружаването при производството, преработката и продажбата на земеделски продукти. Да се формулира законово определение за кооперативна сделка и да се въведат данъчни формулировки и изключения, които са различни от прилаганите в момента. Окрупняването на продукция и достъпът й до пазара следва да бъдат гарантирани с различни социални, финансови и гаранционни инструменти.

Поземлена реформа

Създаване на устойчив модел на семейни стопанства, които да притежават достатъчно собствена земя в секторите плодове, зеленчуци, лозя, билки и др. Реформата трябва да доведе до създаване на средна класа от устойчиви семейни ферми. Да осигури не просто комасация на земята, а да постигне модел на собственост на минимално количество земя от семейните ферми.

Създаване на гаранционни фондове при природни бедствия и пазарни кризи

Сегашните методи на обезпечение на фермерите при настъпване на природни бедствия отдавна не съответстват на нуждите нито на фермерите, нито на държавата. Гаранционният фонд следва да работи по съвсем различен начин – да не се връщат разходи за загубена реколта, а да се осигурят средства стопанството да може да преодолее кризисния период и да засее и прибере нова реколта, включително с гарантиране на минимална социална доходност на фермера. Създаването на фонд за гарантиране на социален риск ще осигури достъп до пазара на продукти, които са неконкурентоспособни заради по-малък обем и др. Този инструмент следва да гарантира достъпа до пазара на кооперирана продукция чрез гарантиране на социален риск през договори на зелено.

Национални стандарти и насърчаване на използването на защитени географски указания и защитени наименования за произход

Приемане и въвеждане на Национална система от доброволни стандарти, гарантираща качество (Традиционен продукт, Пресен продукт), произход (Местен продукт, Фермерски продукт, Планински продукт). 

Развитие на съществуващите и създаване на опорни стратегически тържища

Тържищата трябва да са не шест, а седем – по едно във всеки район за планиране и едно в София. В София и Пловдив има отговарящи по големина и локация тържища, които държавата следва да развива със средства и законодателство, а в останалите региони следва да се изберат парцели и да се започне работа по тяхното построяване.