В тазгодишното 132-ро издание на Врачанския есенен панаир основен акцент ще бъдат фермерски стоки.

Ритуално засяване на нива е акцент в международен фестивал

„На щандовете на производителите ще се предлагат екологично чисти млечни и месни продукти, сезонни плодове и зеленчуци, хляб, специални селекции сиропи, вина и сокове. Сред заявилите участие има и производители на натурална козметика, бижута и аксесоари от естествени материали”, уточняват от пресцентъра на общината като основен организатор на проявата.

Причините да се заложи предимно на стоките, които предлагат българските земеделски производители, са две – ограниченията заради COVID-19, които не позволяват да има бирарии и традиционните вечерни концерти, от една страна, а от друга – изключителният интерес на хората от града и региона към първите издания на Фермерския пазар, който стартира това лято.

панаир

”Приветствам инициативата, макар да е продиктувана от пандемията. Панаирът така се е организирал за пръв път още в края на миналия век. Хората тук са наричали седмицата в средата на септември гроздова, защото тогава то се търгувало най-активно. Правили са първо пазари и за зеленчуци, плодове, добитък, занаятчийски стоки. От там е тръгнал панаирът и така е по-добре и днес. По-истинско и автентично е”, коментира случващото се врачанинът Ангел Ангелов.

Кратка справка в историята на града сочи, че местният ценител е прав.

“Съобщава се на интересующите се, че Врачанският есенен панаир на добитък, колониял, манифактура, грънчарски стоки и земеделски произведения, ще се състои от 14-16 септемврий”, гласи старо съобщение от края на 19-и век.

И тази година по стара традиция панаирът ще се проведе от 14 до 18 септември, а на щандовете ще бъдат изложени атрактивни фермерски стоки и произведения на стари занаяти от родни производители от цялата страна