Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще вземе участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел днес, 7 септември 2015 г. На срещата ще се обсъди ситуацията с продължаващото руско ембарго и развитието на пазарите на селскостопански продукти, включително и сектор „Мляко“.
 
Успоредно със заседанието на Съвета на министрите Европейската фермерска организация Копа Коджека организира протест в Брюксел, в който ще се включат фермери от цяла Европа пред Съвета на министрите - Rue de la Loi 175, 1000 Bruxelles, Белгия.
 
Протестът е заради тежката ситуация, в която са поставени главно производителите на мляко, свинско месо, както и стопаните отглеждащи плодове и зеленчуци. Копа Коджека приветства одобрените от ЕК допълнителни извънредни мерки заради руското агро-ембарго, но призовава за механизъм, който да позволи по-ранното изплащане (преди 1-и Декември) на директните плащания за животновъдния сектор.
 
Над 50 български фермери ще участват в европейския фермерски протест. Говедовъди, биволовъди и овцевъди от цялата страна отпътуваха за Брюксел. На 7 септември сутринта българските фермери са потвърдили участие в пресконференция, организирана от Копа Коджека, където ще проведат разговори с представители на организацията за това по какъв начин тя може да подкрепи в исканията за допълнително финансиране за сектора.
 
Преди заседанието на Съвета министър Десислава Танева коментира пред Фермер.БГ: Ние сме предложили пакет от 6 мерки, най-важната от които е временна подкрепа на доходите на земеделските производители. Има такава възможност по регламент. Считаме, че това ще е мярката, която най-бързо ще усетят българските млекопроизводители и най-добре ще ги подкрепи в този момент.
 
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!