Днес на фермерски пазар „Натурално“ жители и гости на Пловдив ще могат да попълнят запасите си в хладилника не само от обичайните изложители, но и от нови производители, които се включват специално за първия рожден ден на традиционното изложение на натурални храни.

Пловдивският фермерски пазар стана част от кулинарно пътешествие

„Месеците станаха година. Честит първи юбилей. На тази дата през 2018 г. те създадохме. Подарихме те на всички, за да станеш част от тях и същевременно да бъдеш всички ни,“ пишат организаторите.

Със свой щанд гостуват земеделски производители чак от добруджанското село Карапелит, които имат собствени овощни градини и са затворили цикъла, като правят 8 вида сок.

„Започнахме през 2005 г. със създаването на овощни градини от арония и сини сливи, а по-късно и ябълки. През 2009 г. направихме първите сокове, като всичко заготвяхме на ишлеме. Преди година отворихме собствен цех за производство. Технологията е студено пресоване и пастьоризиране при 84 градуса“, обясняват производителите.

Този петък на фермерския пазар ще гастролират и продуктите на фермера Марин Петров от ловешкото село Торос. От пет години той развива биологично производство на сезонни плодове и зеленчуци заедно със семейството си. Представя се с хумус с орехи, песто с босилек, горчица от синап, песто с тученица и маслинова паста.

Млада двойна градинари от първомайското село Градина пък разширяват асортимента, като за първи път вадят на пазара черна ряпа. „Сокът от черна ряпа е най-добрият естествен лек. Лесно и бързо можете да си направите сами сироп, като издълбаете дупка в ряпата и я напълните с мед“, обясняват те.

За ценителите на вкусното заешко месо отново се включва малка ферма от Казанлък. Семейството отглежда 50 зайки-майки и произвежда годишно 900 заека за пазара със средно тегло от 2 кг.

Организаторите на пловдивски пазар „Натурално“ припомнят, че вече минаха на зимно работно време от 14:30 до 18:30. Мястото остава същото – ул. Станислав Доспевски, пресечка между Главната и ул. Отец Паисий, срещу Градска художествена галерия.