Животновъди и любители на местните породи ще се съберат за второто издание на Фармфест „Красотата на Родопите”, който ще се проведе на 25 и 26 май. Мястото е подножието на лесопарк „Момчил юнак” край Момчилград, а организатори са Община Момчилград и „Обединени български животновъди” с подкрепата на Министерство на земеделието. 

Четете още: Фермерските пазари ще станат традиционни

Посетителите ще бъдат посрещнати с 50 родопски чевермета, а кулинарни майстори ще разкрият тайните при изпичането на агне на шиш. Те ще могат да разгледат типични за Източните Родопи породи животни, както и да премерят сили в състезания за ръчно доене и стрижба.

Организаторите обещават също демонстрация на подковаване на коне. Всеки ще може да дегустира и закупи продукти, произведени от местни фермери. 

Раздаването на курбан за здраве и берекет е планирано на 25 май, а на следващия ден са надпреварите. Предвидени са награди за най-тежък коч и за коза с най-дълъг косъм. Ще има и демонстрация на яздене на коне.

Фармфестът ще бъде открит от гайдарски състав „Войводите”. На сцената ще излязат народната певица Нина Иванова, оркестър „Родопско настроение” и народният певец Филип Синапов, оркестър „Родопски звън”, както и местни самодейни групи, съобщават от Община Момчилград.

Началото на инициативата бе поставено миналата година отново в края на месец май. Тогава местни животновъди показаха автохтонни породи, които отглеждат, като Среднородопска овца, Родопски цигай, Каракачанска овца, Късорого родопско говедо, Българско кафяво говедо, Каракачански кучета и планински коне. 

Стопаните разказаха за особеностите при отглеждането на тези местни породи и обясниха защо Среднородопското агне е най-подходящо за изпичане на шиш. От специално обособени павилиони гостите можеха да си закупят фермерски продукти, произведени в района, като млечни и месни произведения, мед и други.