Стопаните на земи с унищожена продукция и домашни животни ще получат обезщетения на основание обявеното бедствено положение, съобщи областният управител на Хасково Стефка Здравкова пред БТА.

Бедствено положение: Евакуация и хиляди декари изгорели земеделски площи

По нейни думи всички пожари в област Хасково вече са потушени. Локализирани и изгасени са били огнищата в големия пожар между тополовградското село Присадец и свиленградските села Варник и Маточина. 

"Направена е предварителна оценка от служители на държавното лесничейство на засегнатите площи, които са около 50 000 декара. Започва и описването на щетите, фермерите ще бъдат обезщетени, защото животните им са останали без храна", допълни още Здравкова.

Погасен е пожарът и между селата Георги Добрево и Оряхово в община Любимец, който се разви вчера на площ от 500 декара ниска растителност и широколистна гора.

И за днес в областта е обявен червен код за опасност от пожари, поради което обявеното бедствено положение в региона остава. В готовност са 9 противопожарни автомобила, които остават дежурни по места.

Междувременно от Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупредиха за повишен риск от пожари в 13 области на страната - Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище. Метеоролозите предупреждават, че има опасност огънят да пламва спонтанно и да се разраства бързо.