Крайната дата за Кампания 2023 без санкции наближава, а фермерите все още не могат да подават заявленията си за кандидатстване за директните плащания. Какво пък остава за тяхната редакция.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Срокът за приемането на документи без санкции беше удължен до 5 юни. Причината затова е ясна на всички земеделци - традиционните ежегодни проблеми със стартирането на кампанията и от друга страна уверението, че фермерите ще имат достатъчно време да подадат заявленията си без санкция.

Дали?

Оказва се, че освен електронната система на ДФЗ - СЕУ продължава да не работи, но освен това на места дори в службите по земеделие фермерите не могат да подадат заявленията си. За проблемите сигнализират читатели на Агри.БГ.

“Системата все още не работи. От 2 седмици се опитвам да подам заявлението си за директни плащания, но без успех. Разбира се, обърнах се и към администрацията. 

През изминалата седмица отидох до един от физическите офиси на ДФЗ и оттам ми казаха, че още не са готови със списъците. Ако желая да чертая при тях, трябва да отида след още 2 седмици, тъй като срокът за кампанията е удължен”, коментира читател на Агри.БГ, който предпочете да остане анонимен заради евентуални бъдещи проблеми.

В анкета на Агри.БГ ви бяхме попитали очаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания? Топ отговорът на този въпрос, посочен от 44% от близо 900 гласували е, “да, ще разчитам на разяснения от държавната администрация”.

Къде е обаче държавната администрация, когато най-много ти трябва?

“Днес отново се обадих в ДФЗ и обясних, че все още не мога да си подам заявлението. Оттам ми казаха, че вината е в мен, тъй като очевидно не следвам инструкциите за работа със СЕУ. Аз обяснявам, че не ми зареждат никакви страници, няма намерени резултати от моето търсене и т.н., съответно ми отговориха, че в момента системата е тестова и да пробвам отново след ден-два. Аз се опитвам да подам заявлението си от 2 седмици. 

Обясниха ми, че и списъци все още няма, след като поисках да се регистрирам на място. Казаха ми да имам търпение и ще ми се обадят, когато ги изготвят, тъй като все още имало много неясноти.

Кампанията винаги е закъснявала, но досега никога не се е бавила толкова!”, заключи фермерът.

Други наши читатели също коментират темата.

“Кампанията по заявления за подпомагане за 2023 г. е обявена със заповед още през март месец. До днес 02.05.2023 г. в СЕУ още не може да се стартира заявление, камо ли да се очертава. Моля да попитате компетентните лица ЗАЩО говорят за срокове като все още не работи системата. Достатъчно сме изнервени и стресирани от към климатични условия тази кампания, а това, че не работи нищо по СЕУ за Кампания 2023 година допълнително ни опъва нервите”, пише наш читател.

Агри.БГ, искайте отговор от Явор Гечев защо само един месец преди края на Кампания 2023 още не можем да влезем в СЕУ и да чертаем! И други години се е бавило началото на кампанията, ама като тази никога не е било!”, пише друг читател в коментарите.

Да се върнем на административната страна на нещата - до 5 юни земеделските стопани подават и редактират заявления за Кампания 2023 за директни плащания без санкции. 

От 6 до 30 юни заявления продължават да се приемат, но се прави намаление от 1% за всеки работен ден на сумата, на която кандидатът за подпомагане би имал право, но не повече от 10%. 

Ние пък продължаваме да се чудим дали все пак някой ще поеме отговорност ... и кога?