Зърненият пазар у нас се срина тотално, алармираха производители от Добричко. Цената на пшеницата падна до 90-95 евро (185 лева) за тон. В момента никой нито продава, нито купува. Единствените клиенти на пазара са румънците, които купуват малки количества жито на тази цена.

 

Традиционните клиенти на България - Сирия, Тунис и Либия, пазаруват пшеница от Украйна за 90 евро на тон, като цената е до производителя, тоест тон жито излиза 150 лева. Тези клиенти предпочитат да купуват зърно от Италия и Франция, тъй като транспортните разходи са по-ниски. 

 

Няма никакъв пазар за слънчогледа и царевицата. Такова нещо не е имало, коментират фермери. Те все още не са получили преките субсидии от по 20 лева на декар, тъй като има проблем с акредитацията на Разплащателната агенция. При така създалата се ситуация производителите не могат да осигурят торове за нивите си. Чака ни много тежка година, категорични са браншовиците. На всичкото отгоре заради кризата се налага и 20-процентно съкращение в сектора.

 

Фермерите трябва спешно да намерят пари за обгазяване на пшеницата. Заради топлото време в зърното има голям процент гъгрица, която допълнително го изяжда и намалява хектолитровото му тегло.

Толкова тежка година не сме имали. Да имаш стока и да няма къде да я реализираш, е по-лошо и от суша, коментират фермери.
Цените на зърното на Софийската стокова борса (ССБ) и в Европа през последните 2-3 седмици "укротиха" падането си надолу и вече се колебаят около стойности, които са около половината от тези през пролетта.

Продължава търсенето на стоковата борса, обявено още преди две седмици на доста голямо количество жито. Търсят се 17 хил. т при цена от 230 лв./т, но насрещни оферти все така няма - и то при положение, че цената (преизчислена в лева) на борсата в Будапеща, която може приблизително да се счита за средна цена за Европа, е 240 лв./т.

На борсата се предлага и малко количество царевица при цена от 235 лв./т, която е над реалната и с нея по-скоро „се пробва" пазарът. През последната седмица сделки „на едро" в страната за царевица се сключват пряко между търговци при цени от 180-190 лева за тон, а към днешна дата цената на царевицата в Будапеща е 177 лв./т.

Цените на зърното на стоковата борса в Чикаго и тази седмица вървят надолу и вече за разлика отпреди около месец, когато бяха по-високи, са около европейските, като актуалните котировки за пшеницата са 172 долара за тон, а за царевицата - 125 долара за тон./expert.bg