Шестият Мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване, който се случи в Пловдив между 19 и 23 февруари, вече е в историята. Посетителите на трите изложения „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“ събраха достатъчно впечатления, за да се впуснат с още по-голям ентусиазъм в активния земеделски сезон. 

Агра 2020: 7,7 млрд. лв. са инвестициите в земеделския сектор за последните 5 години

Мотото на „Агра 2020“ тази година бе: „Как високите технологии променят пътя от нивата до трапезата“, а началото бе дадено лично от земеделския министър. По думите й форумът в Пловдив, на който Агри.БГ традиционно е медиен партньор, задава посоката на къде върви земеделският отрасъл.

„2020 г. е ключова не само за България, но и за целия ЕС. Година, в която очакваме да бъде определен бюджетът на новата ОСП и до края на годината да представим националния стратегически план на България за новия програмен период. Година, в която трябва да намерим заедно със земеделската общност решения на зелените предизвикателства, които са пред нас”, каза министър Танева. 

И тази година мащабното изложение бе изпълнено с новости от агросектора, хранителната индустрия и винопроизводството. Според организаторите през годините се наблюдава тенденция за разширяване на периметъра.

„Докато първоначално се акцентираше например върху подобряване на почвообработването и по-големите добиви, сега установяваме, че има отрасли и подотрасли. Имаше периоди, когато животновъдството отсъстваше. Сега виждаме детайлно разделение на породи животни, което дава възможност на пазара да излизат различни хранителни продукти. Същото е и при винопроизводството и хранителната индустрия“, споделя Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив.

На Агра 2020 фермерите имаха възможност не само да видят оборудване и съоръжения от най-добрите производители на европейско и световно ниво, но и да се докоснат до шест от най-елитните месодайни породи говеда. Агри.БГ направи разходка с Андрей Чалъков от Браншовата камара за месодайно животновъдство и видя отблизо 9-те мъжки животни от три български ферми, като най-тежкото от тях беше над 1 тон.

Съпътстващата програма на изложбите включваше 26 събития, като на едно от тях производители и администрация обсъждаха пътя на рестартиране на биопроизводството. Важна част от него е електронният биорегистър, за който обаче фермерите се оплакаха, че засичат грешки в посочените данни или има забавяне в качването им. 

Биопроизводителите имат 10 дни да коригират профилите си в регистъра

Фирмите изложители на Агра 2020 с интересни новаторски решения получиха оценка за добре свършената работа в специалния „Конкурс за иновации“.

В него тази година участваха 47 продукта и разработки на 29 фирми и научни институти. Сред по-интересните бяха многофункционална машина за рози и иновативен метод за очистване на земеделски земи от тежки метали.

Агра 2020: Кои са наградените фирми за иновации?

Освен да почерпят от опита на фирми производители и вносители на земеделска техника, дигитални решения, торове, и препарати, фермерите можеха да видят как техните колеги са затворили цикъла на производство, излагайки своите продукти в палатата на „Винария“ и „Фудтех“. Отделно посетителите можеха да подновят градините си с овошки и посадъчен материал за създаване на плодови и зеленчукови насаждения. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Танева: Чрез "бели петна" не могат да се придобиват имоти по давност

Десислава Танева: Отваряме мярка 6.3 през март

Обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци тръгва следващия месец