Във вторник в цялата страна протестираха зърнопроизводителите. Това беше обявено още в началото на седмицата на пресконференция на представители на националната браншова асоциация. Мотивите за възобновяване на протестите са неадекватната държавна политика в сектора и неадекватният спрямо селското стопанство проектобюджет на държавата. Коментарите в ръководството на бранша са, че ако този бюджет бъде одобрен от Народното събрание в този си вид, не само че няма да подпомогне, а напротив, ще възпрепятства прилагането на европейските практики в производството на зърно. Това каза за в. “Монт-прес” членът на нерегистрираното ръководство на областния съюз на зърнопроизводителите инж. Захари Захариев, арендатор от община Монтана. 
 
За какво става дума в проекта за бюджет за 2009 год, в частта за земеделие. На първо място са предвидени 147 милиона лева за национални доплащания за 30 милиона декара обработваема земя. Това означава, че догодина тези доплащания ще бъдат по-малки от тазгодишните. През 2009 год. България има право националните доплащания да достигнат 50 процента от евросубсидиите, а те няма да стигнат и 20 на сто. Зърнопроизводителите цитират изказването на евродепутатката Петя Ставрева на семинара в Пловдив, на който тя е казала, че в Полша държавата подпомага почти 70 на сто от издръжката на дребните и средните фермери. 
 
В протеста си зърнопроизводителите са и срещу “наливането” на средства от бюджета в сектори като строителството и тютюнопроизводството, а също и против промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. По-точно арендаторите негодуват срещу отмяната на член 4а от него, с което се премахва правото първият купувач да бъде земеделският производител, който обработва земята на собственика по договор за аренда или наем. Това според браншовото ръководство е още един удар срещу зърнопроизводителите. 
 
Във вторник по националното радио прозвучаха и думите на изпълнителния директор на асоциацията Ангел Вукодинов: “Зърнопроизводството е изправено пред неимоверни трудности, защото без тези субсидии ние не можем да бъдем конкурентноспособни. В момента има стагнация и липса на пазари. Цените на консумативите падат, но повечето от колегите наториха със скъпи торове и изораха и засяха със скъпо гориво. И затова мнозина от тях днес са пред фалит. В момента гръцка царевица залива цяла Южна България, защото тя е по-евтина от българската, тъй като в Гърция субсидиите са по-високи. Интервенционната агенция не работи, няма складове, няма лаборатории. А когато започне да изкупува зърно, за мнозина фермери ще бъде късно. Омръзна ни да повтаряме на управляващите едно и също, омръзна ни да ни лъжат. Ние протестираме и срещу това, че не се изпълнява споразумението между асоциацията и Министерството на земеделието и храните, което трябваше, а не направи така, че да защити нашите интереси.” 
 
Най-масови бяха протестите в Старозагорско, Плевенско, Разградско и Пловдивско. От Плевен на запад зърнопроизводителите са гледали как колегите им от споменатите области негодуват срещу политиката на управляващите, блокират пътищата и обещават гражданско неподчинение ако не бъдат чути. За да не подкрепят колегите си причината едва ли е, че северозападните фермери са много добре финансово, нито пък, че са доволни от цената на зърното. Тогава остава презумпцията, че са доволни от живуркането си днес. А утре? Истината е, че няма кой да ги събере като организирана група, за да се борят за това, което им се полага. Едрите арендатори в Монтанско са доволни, защото спечелиха проекти по САПАРД, а взеха и доста пари по единното плащане на площ. Съюзът на земеделските кооперации в България пък е партийно солидарен с управляващите и си мълчи, мълчат и председателите на кооперации в областта. Не искат да вървят срещу “нашите”. Затова и управляващите ще продължат да ги залъгват с неизпълнени обещания и подхвърлени трохи. Така де - щом не протестират, значи са доволни.  /Монт-прес online