След комуникация между МЗХ и Министерство на труда и социалната политика, българските земеделски стопани могат да се възползват от два нови механизма за наемане на работна ръка, свързани със спомагателните им дейности, предаде агенция Фокус.

 

Това може да стане чрез процедурите „Ново работно място” и „Активни”, които се финансират по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Това се посочва в личния профил на министър Десислава Танева във facebook. Това е от изключителна важност за земеделските производители и е още една крачка към постигане на една от основните цели, която екипът на Министерството на земеделието и храните си е поставил. А именно повишаване на конкурентоспособността на българските производители, което без квалифицирана работна ръка е трудно постижимо.

 

От друга страна тези процедури ще допринесат до включването на пазара на труда на едни от най-уязвимите групи – хората с увреждания, хората под 29 години и над 54 години и трайно безработните.Средствата, които са предвидени по двете процедури са на обща стойност 66 млн. лв.

 

По процедурата „Ново работно място” крайният срок за кандидатстване е 14 септември 2015 г., а по „Активни” – 31 август 2015 г. Призовавам земеделските производители да се обърнат към Министерство на труда и социалната политика и да поискат допълнителна информация. Благодаря на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин за добрия диалог.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!