И вчера пред Народното събрание сред протестиращите имаше и земеделски производители. В същото време се готвят и нови протести, които според коментари са провокирани и вдъхновени от протестите на гръцките фермери. Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) дава още десетина дена отсрочка на Министерството на земеделието и храните и на Разплащателната агенция за окончателното изплащане на преките европейски субсидии за обработваема площ и националните доплащания към тях за миналата година.

Предупреждението от асоциацията е, че ако до 31 януари не бъдат изплатени средствата на всички стопани за миналата година, протестите на зърнопроизводителите със земеделска техника ще бъдат подновени, обяснил пред медиите председателят на асоциацията Радослав Христов.

Според НАЗ в момента плащане на субсидии не се извършва, а последно са били изплатени преките субсидии и национални доплащания на 19 декември 2008 год. Но тогава са били преведени в банковите сметки парите на едва 30 процента от зърнопроизводителите. От НАЗ очакват среща по тази тема с премиера Сергей Станишев по проблемите, които трябва да бъдат разгледани.
 
Срокът за изплащането на субсидиите и доплащанията официално е до 1 юли 2009 год. Но от асоциацията смятат, че в условията на икономическа криза те трябва да бъдат изплатени значително по-рано. Министърът на земеделието въобще не се оправдава, че крайният срок е 1 юли, защото през 2008 год. е подписано споразумение между асоциацията и агроведомството за изплащане на всички средства от преките плащания до 31 декември 2008 год., припомнят от НАЗ.

В същото време от асоциацията заявяват готовност да съдействат на експертите от Разплащателната агенция при проверките на декларираните площи за подпомагане. Това е защото един от аргументите на земеделското министерство за забавянето на плащанията на субсидиите за миналата година е високият процент на наддекларираните площи за подпомагане. Те обаче са в няколко области, които не са зърнопроизводителни региони като Кърджали, Смолян и Благоевград.

Освен това, според информацията от асоциацията, проверките на Разплащателната агенция на декларираните площи за миналата година започват официално чак сега. Защо е така, след като идентификацията на площите за 2008 год. е приключила на 15 юни? Възможно е миналата година да съм работил 10 хил. декара, а тази вече да не обработвам нищо. Какво ще проверяват? - пита Радослав Христов.
 
От областната дирекция на държавен фонд “Земеделие” потвърдиха, че и в Монтанско, въпреки лошите климатични условия, проверките на декларираните площи вървят и се надяват до средата на февруари да приключат. /Монт-прес online

 

©снимка: Tractor.BG