Щандът на НИК традиционно е мястото, където може да се запознаете първи с новостите в областта на прецизното земеделие, умните инвентари и решенията за автоматизация и ефективно управление на всички процеси в стопанството. 

НИК: Интелигентни машини за върхови резултати на полето!

По време на земеделското изложение Агра 2020 в град Пловдив, експертите на НИК предоставиха повече информация за най-новия дисплей за навигация с марка Trimble – GFX-350, софтуерните решения за по-лесно администриране на стопанството, прецизните машини и инвентари с марка Kverneland, комплексните агрономски услуги в помощ на българския фермер и много други.

След като наскоро бе отличена от Forbes с награда „Компания на годината“ в сектор „Селско стопанство“, НИК обяви по време на Агра 2020, че е удостоена с още една важна награда – „Вносител на годината“ за 2019 г. от Kverneland Group.

За участието на Агра 2020 на щанда на НИК разговаряхме с управителя на компанията Иво Куманов.

Здравейте, г-н Куманов. Защо за поредна година решихте да участвате на Агра?

Агра за нас е най-успешният форум в агросектора през годината. Всяка година участваме и виждаме все по-добро изложение. Основният критерий е броят на нашите клиенти, които ни посещават, и значимостта, която те отдават. Едно от основните предимства на Агра е, че събира на едно място не само зърнопроизводители, а и сектор „Зеленчукопроизводство“ и „Животновъдство“. Тъй като ние виждаме една тенденция в традиционните зърнопроизводители като клиенти да се преориентират и да диверсифицират бизнеса в други сектори. Така че сме много доволни от Агра като изложение и смятаме, че безапелационно е най-успешният форум в агросектора.

Къде е фокусът на НИК на тазгодишното издание на Агра?

Това е интересен въпрос. Тази година ние сме изцяло фокусирани върху едно общо решение на конкретни проблеми. Един от проблемите, които сме намерили като решение, е торенето с променлива норма. Мога да дам за пример и то доста успешно прилагане на последователност от почвени проби, GPS оборудване, което да прочете картите, и торачки, които прецизно да го изпълнят. Това цялостно решение дава един завършен вид на услугите и продуктите, които предлагаме, и съответно сравнително лесно могат да се видят ползите от прилагане на нови технологии. Нашият фокус тази година не е върху конкретен продукт или услуга, а върху неговото цяло. С това смятам, че успяваме да предложим нещо уникално на пазара в един по-завършен вид. С други думи, да решим проблема от-до.

А какви са проблемите на фермерите?

Разбира се, проблеми има много. Всъщност това е нещото, което прави бизнеса интересен, тъй като всеки един проблем е предизвикателство. Който го реши по-добре, той е по-успешен в бизнеса. Както в нашия бизнес, така и в бизнеса на нашите клиенти, земеделските производители. Ние се фокусираме върху конкретни проблеми, както например вече споменах прецизното торене, прецизното хранене на растенията. Естествено, имаме фокус и върху проблеми като напояването, прецизните обработки. Но е много важно, че ние не се стремим да продаваме конкретна услуга, конкретен продукт. Ние се стремим да слушаме нашите клиенти, да разберем къде се корени техният проблем и да начертаем пътя за решаването му стъпка по стъпка. Нещата се случват много лесно, когато имаш успешни клиенти на много места из страната. Тогава не е нужно да разказваш колко си добър, колко добре се справяш, защото хората си говорят. 

Агра е един много интересен форум за нас. В тези няколко дни ние имаме много срещи с клиенти, за да съберем за кратко време обратната връзка за това, къде те виждат възможности и предизвикателства и съответно заедно с тях да намерим решение. 

Отворени ли са фермерите за новости в прецизното земеделие?

Разбира се, че те са отворени за всяко нещо, което дава конкурентно предимство. Това, което все по-често срещаме като масов проблем, е липсата на кадри. Не е тайна за никого, че ние бяхме първата компания със собствена академия, фокусирани върху обученията. Няколкото стотин оператори на земеделска техника, агрономи, агромениджъри, които минаха през NIK Academy, вече много по-уверено прилагат новите технологии. Но качественият продукт и услуга са напълно безполезни без правилните хора. А правилни са тези хора, които са добре обучени. 

Нашата цел е съществуващите ресурси – техника, климат, човешки ресурси, да ги накараме да работят заедно, много по-споени, и така да постигнем полза. Ние разбираме, че колкото по-добре се справяме и решаваме проблема на нашите клиенти, толкова по-успешна ще бъде НИК като компания.

Повече информация за прецизните технологиите и интелигентните решения на НИК може да получите на www.nik.bg.