Притиснати от липсата на достатъчно складова база за съхранение на зърното и необходимостта от оборотни средства, зърнопроизводители започнаха да продават царевицата от новата реколта въпреки ниските изкупни цени.
 
22 стотинки е цената, която получава за килограм качествена царевица зърнопроизводителят Петър Ганчев от Поликраище.
[news]
„И количеството, и качeството на царевицата тази година е добро, но финансовите резултати не са“, коментира пред Фермер.БГ зърнопроизводителят, който отглежда близо 7 хил. дка зърнено-житни култури – пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. 
 
При производствен разход 130 – 140 лв./дка царевица, без разходите за заплати, от една реколта не мога да си покрия само разходите за торове и препарати, изчислява зърнопроизводителят. Ако една от културите се провали – аз ще фалирам. 260-270 хил. лв вече ги имам от царевицата, но на мен само консумативите са ми за 300 хил. лв.
 
Въпреки цените обаче, зърнопроизводителят е категоричен: „Няма смисъл да се оплаквам и да търся компромиси или някаква милостиня. И пшеницата, и ечемика, и слънчогледа, и царевицата си прибрахме с добро качество и количество. Каквото е необходимо – правим го и продължаваме напред, коментира още стопанинът.  

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!