В края на тази работна седмица, на предварително обявената от браншовите организации на месо и млекопроизводителите работна среща с политици и представители на министерства и институции се отзоваха три партии и човек от аграрното министерство, но не и министър Цветанов, който по това време беше извън страната. На срещата, която от страна на фермерите беше ултимативна, те са изслушали програмите на партиите, участващи в уж дебата. Фермерите пък са си казали за пореден път болките. И толкова. За пореден път животновъдите разбраха, че преди изборите нищо няма да се случи. Затова пък пак за пореден път чуха от политиците, че ако бъдат избрани, ще им помогнат.Засега не се чува призив и за бойкот на изборите, както се заканваха преди седмица фермерите. Пак ще чакат някой властимащ не само да знае, че секторът загива, а да предприеме действия това да не се случи окончателно.

 

Междувременно земеделци и фермери от цяла Европа стачкуват. Дали гърците повлякоха крак или навсякъде в ЕС положението на стопаните е лошо, времето ще покаже. Но последните протести на хора и техника в Европа показаха, че там фермерите са категорично недоволни от изкупните цени на млякото, които са 25-26 евроцента. И се заканват да спрат да произвеждат продукция, което ще е пагубно за европейския потребител.


Какво тогава да каже българският фермер? Субсидиите му, ако изобщо ги получи, са 1/4 от тези на европейския му колега. Изкупните цени на млякото от българските фермери са като европейските. С една малка разлика че са в стотинки, а не в евроцентове.

 

И отново фермерите питат докога? Ако и новото правителство не ни обърне внимание, ще се вдигаме вече сериозно на протести. Както правят колегите ни от Европа. Чухме, че политиците имат програми за селското стопанство, да видим дали ще работят по тях. И ще стачкуваме”, категоричени бяха фермерите след срещата.


Сега като поредна стъпка в опитите да извадят сектора от ситуацията фермерите ще организират среща между всички асоциации. Ще оформят писмено исканията си и ще ги изпратят в Брюксел.

Автор: Валя Кючукова

Снимка:  veselin_chavdarov