В новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) има няколко екосхеми, които са приложи за сектор “Животновъдство”.

Гласувайте: Получихте ли първия транш по СЕПП?

Първата екосхема е екстензивна паша за поддържане на постоянно затревените площи. Тук обаче е важно да се отбележи, че всички фермери, които поддържат постоянно затревени площи чрез косене, за тях няма екосхема и подпомагане. Те могат да получат само и единствено базово плащане и преразпределително плащане. Това каза Аделина Стоянова, директор на дирекция “Директни плащания” в земеделското министерство.

“Чрез тази малка сума за подпомагане ще се опитаме да направим преразпределение на пасищата до толкова, доколкото е възможно, така че по-голямата част от пасищата да бъдат насочени към животновъдите, а не към фермерите, които ги използват единствено и само за косене”, обясни експертът.

Ставката по тази интервенция е 156, 47 лв./ха, като изискването е да поддържате чрез пашуване между 0,3 и 1 животинска единица (ЖЕ), най-малко 60 дни през годината. 

“Всички пасища в стопанството, които ще заявите по тази интервенция трябва да бъдат изпасвани минимум 60 дни през годината, като за тази цел е нужно да си направите план за паша. Трябва да кажете предварително в кой период от годината животните ви ще бъдат на пасище и конкретно на кое. До момента по зелените плащания фермерите получава 121 лв./ха без да правят нищо. Така че само с тази интервенция вече получавате по-високо подпомагане от това, което сте получавали до момента”, разясни Аделина Стоянова.

Тя припомни, че забраната за разораване на пасищата продължава да важи. 

Следващата интервенция е т.нар схема за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и ландшафтната инфраструктура. 

“Това преведено на простичък език е следното - ако вие на вашите пасища имате дървета, които не са плодни, ние предварително ще ги очертаем и ще ги сложим в един слой, който се казва ландшафтната инфраструктура. Този слой вие ще го виждате предварително тогава, когато отивате да чертаете и да си подавате заявлението за подпомагане. 

Всички тези дървета, синори, живи плетове, редици от дървета, пояси и т.н ще бъдат очертани и вие ще получавате допълнително подпомагане за тях, в зависимост от площта, която обхващат. Те ще бъда изчислени чрез коефициенти в хектари като ставката за хектар е 693 лв. Разбира се, вие няма как да получите тази висока ставка за всичките хектари, тъй като това е пасище и трябва да има предимно трева. Но частично ще получите подпомагане от тази ставка, ако имате такива елементи от ландшафта”, каза експертът.

Другата екосхема е за възстановяване на почвения потенциал и насърчаване на зеленото торене. Тази екосхема е с такова сложно име, защото включва в себе си всички видове земи - пасища, трайни насаждения и обработваеми земи.

“Конкретно за пасищата - там, където е необходимо те могат да бъдат допълнително наторявани. Изключваме естественото наторяване от животните, които пашуват върху тези площи. 

Това торене на езика на екологията се нарича подобрител на почвата. То може да бъде направено чрез преработка на оборска тор, която трябва да бъде преработена и след това бъде разнесена на пасището. 

Условието обаче е количеството азот да не надхвърля 150 кг/ха. По нитратната директива количеството азот, което се изискваше, беше 170 кг/ха. Предвид на това, че тук говорим за екосхемата, а тя трябва да е с малко по-високи изисквания от обикновените, сме заложили като условие 150 кг азот на хектар”, добави Стоянова.

Следващата интервенция, която животновъдите могат да заявят и да получат подпомагане по нея е екосхемата за намаляване на използването на пестициди. 

“Тук можете да получите допълнителни 21,90 лв./ха, ако не използвате препарати за растителна защита на пасищата. Можете да третирате пасищата, но не бива да използвате препарати, които са от първа професионална препарати категория. И не бива да използвате глифозат. Ако покриете тези две условия ще получавате допълнително по 21,90 лв./ха”, заключи Аделина Стоянова.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg