79 земеделски производители от цяла Североизточна България получиха шанса да реализират продукцията си на външните пазари, въпреки ограниченията, наложени от пандемията от COVID 19.

Електронни “зелени” карти пазят от неземеделци на пазара?

Всички те са се регистрирали в международната онлайн платформа agrodeals.net, която е създадена по проекта AgroNet, с финансовата подкрепа на програма „Черноморски басейн“ 2014-2020г., съобщиха от Областния информационен център-Варна.

Основната цел на платформата е да се даде възможност за установяване на контакти, споделяне на информация и сътрудничество между селскостопански производители, земеделски кооперации, търговци на едро и дребно и други заинтересовани лица, не само от трите партньорски страни – Грузия, България и Румъния, но и от държавите от целия Черноморски басейн. Регистрацията е напълно безплатна. 

Онлайн платформата предоставя пътна карта за търговците на селскостопански стоки и услуги с обширни насоки за това какво и къде да продават и купуват. Тя осигурява  и достъп до синтезирана информация относно националните законодателства, селскостопанските стандарти, изисквания и търговски споразумения.

Особено ценни за производителите и търговците са разработените проучвания по проекта за 15 продукта с експортен потенциал. За България са дефинирани пет групи продукти, които се търсят на външните пазари – пшеница, царевица и овес, череши, лечебни растения и билки, сирене и охлюви.

Сред препоръките за по-нататъшно развитие и засилване на износа при тези български продукти са: разпределяне на средства от европейски и национални фондове за въвеждане на иновации, изследвания и технологии в съответния сектор; предоставяне на данъчни преференции за стартиращи предприятия в селските райони, за да се привличат квалифицирани работници; популяризиране и участие в специализирани международни изложения и панаири на селскостопански производители; подкрепа за създаването на консорциум между малки ферми; насърчаване на производителите да купуват и използват суровини от България и др.


Областният информационен център-Варна разполага с ръководство за регистрация в онлайн платформата, което може да предостави на всеки заинтересован.