Близо 1000 земеделски производители от секторите “Животновъдство”, “Овощарство”, “Зеленчукопроизводство” и “Розопроизводство” излязоха на протест край Велико Търново.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Точно в 11:00 ч. започна протестът на фермерите, които се събраха на разклона на пътя София - Варна при село Шереметя. Техните искания бяха озвучени от патриотични песни, изпълнявани от духова музика. Фермерите надуваха вувузели и дрънкаха с хлопки. Развяваха и плакати, като на част от тях пишеше: „Запазете бизнеса ни!“, „Спасете българските плодове!“, „Стига лъжи!“, “Защо ни забравихте?” и други.

Вижте видео от протеста

В 12:00 ч. започна и изливане на мляко, палене на вълна и разсипване на плодове и зеленчуци. Движението по главния път София-Варна беше блокирано за около 20 минути.

През това време протестиращите извадиха ковчег с надпис „Българското животновъдство“. В него пък беше поставена табела “Актуализация на бюджета”, която протестиращите засипаха с жълти стотинки.

Това е първият планиран протест на чувствителните сектори. Ако техните желания не бъдат чути се предвижда и втори. Причините за протеста са липсата на предвидени средства за сектор “Селско стопанство” в актуализацията на държавния бюджет за 2021 г.

“Не приемаме за нормално безхаберието на управляващите и с този протест искаме да предизвикаме вниманието им и да получим нужната актуализация – 70 млн. лв. трябва да бъдат предвидени за COVID-19 подпомагане на целия сектор. Отделно Министерството на земеделието и храните е включило и още 40 млн. лв. Общата сума, която е предложена е 110 млн. лв. Ако не бъдем чути, на 9 септември ще има протест пред Народното събрание”, обяви председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.