Фермерите – овцевъди и говедовъди масово сменят ушни марки на животните в стопанствата си. А това оказва негативен ефект върху процеса по селекция на животните. Това заяви на семинар на Асоциацията на млечните овце проф. Васил Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция -по селекция и репродукция в животновъдството, предаде Фермер.БГ.  
 
Развъдната организация не е само за това да осигурява субсидии, тя трябва да дава насока за развитието на стадото. Ефектът от селекцията се постига бавно и е свързан с преценката на т.нар. развъдна стойност. Когато се преценява племенно животно (животно за разплод), е важно какви заложби ще предаде то на своите потомци – на агнетата. Защото чрез развъдната дейност се обезпечава бъдещето на стадото. Няма как само като се гледа и дои овцата да стане ясно какви са нейните заложби, обясни проф. Николов.

 
Към тази развъдна стойност водят две неща – идентификация на животните и конторл на стадото. Практиката показва, че фермерите масово смеят ушните марки – и овцевъди, и говедовъди. За какъв произход, за какви  майки, за какви бащи и за какви потомства можем да говорим ако сменяме марките?, попита проф. Николов. Професорът припомни, че отговорността при смяна на марки се носи от фермерите. 
 
Контролът на продуктивните качества е вторият фактор, който води до развъдна стойност. Фермерите трябва да следят как се контролират продуктивните качества в стадата им – дали наистина експертите идват или три месеца преди плановата проверка се назначават хора, които да пишат в развъдните книги продуктивности, без въобще да са посетили стадата...
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!