Общата селскостопанска политика (ОСП) и новият програмен период след 2020 г. продължава да бъде една от най-обсъжданите теми в земеделския сектор. Сложният брюкселски език обаче играе ролята на препъни камък. 
 
 
Заедно с това изникват и редица нови моменти, които към момента можем единствено да тълкуваме, без да имаме ясна идея какво наистина значат. Пресен пример затова е трансформацията, по желание на Брюксел, от „активен“ в „истински“ фермер. С въвеждането на понятието „истински фермер“, Европейската комисия (ЕК) ще пресее хората, които са се посветили на земеделието от тези, които го избират, за да източват евросредства; или поне такава е амбицията на Брюксел с въвеждане на определението.
 
Все още не е ясно какво значи „истински фермер“, какво трябва да включва дефиницията и какво определение ще дадем за нея. Вижте обаче какво трябва да бъде определението за „истински фермер“ според председателят на Регионален фермерски съюз – Павликени, представител за региона на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) – Румен Тодоранов за Фермер.БГ.
 
„Досега понятието беше „активен фермер“. Все още не съм си изяснил лично за мен дори това понятие, защото аз се занимавам само със земеделие. Иначе има доста фирми и стопански субекти, ако мога така да ги нарека, които се занимават със земеделие, но и с друг вид бизнес. 
 
Според мен най-голямото разграничение за това дали си „истински фермер“ ще бъде, може би, семейното стопанство и/или фирма, която се занимава само и единствено със земеделие“, обясни Тодоранов.
 
По думите му е важно и друг тип разграничаване.
 
„Трябва да има разграничение между мениджърски тип земеделие и фермерски тип земеделие. При фермерският тип земеделие говорим за семеен тип стопанство, както е в повечето държави в Европа, като Франция, Германия, дори и в Гърция. Докато при нас, от самата реформа, която се случва в държавата, се наложи да правим мениджърски тип земеделие. Засега дефиницията не знам до колко ще бъде точна, но това е моето мнение. Вярвам обаче, че накрая трябва да се вземе ясна позиция и дефиниция, а след това и този „истински фермер“ трябва да бъде подкрепен по определен начин, но и най-вече да има резултати“, смята фермерът.
 
Според Тодоранов общините също трябва да имат ключова роля.
 
„Общините по региони трябва да вземат по-голямо място в планирането, защото са близко до хората. Европейската политика спира до европейските фондове. Държавната политика почти я няма , да не говорим за общинската на по-ниско ниво“, добави земеделецът.
 
Дискусията за определението вълнува и читателите на Фермер.БГ. Ето някои от техните коментари:
 
„Истинските фермери ставаме като автохтонните породи – на изчезване са и имат нужда от допълнително подпомагане, но правителството нехае за тях“.
 
„Истински фермер е този, който пряко се занимава и се изхранва със селско стопанско производство. Дано Брюксел ги вкара в пътя, защото за нашите управници земеделските производители са мафиотите, които си перат и препират парите чрез земеделие, а младите фермери са на морето, а бабите им на полето. Нека да спрат да финансират големите, след като са кадърни да наемат толкова работници, те са конкурентно способни, да ги оставят на пазарен принцип. Те не се нуждаят от подпомагане, за да сменят всяка година джиповете, и още и още много подобни безумства“.
 
Фермер.БГ продължава да следи темата и да събира мнение. Какво е Вашето? Коментирай отдолу или ни пишете на [email protected]