Инициативните хора в селата постепенно губят мотивацията си да кандидатстват по еврофондове.
Според председателя на Асоциацията на българските села Борислав Борисов става дума за всички мерки по оперативната програма за развитие на селските райони, с изключение на тази за модернизация на селските стопанства, с която се купуват трактори, комбайни и др., съобщава Фокус.

Той обясни, че програмата е разделена на две части - до 2009 г. и до 2013 г. "2009 г. ще дойде след няколко месеца, а реално няма нито един приет проект за микропредприятия в селата. Затова хората губят мотивация. Защото тези хора, които имаха инициатива и бяха готови с проекти, не могат да чакат вечно. Всеки месец им се казва "другия месец", а има хора които са започнали инвестиции, строежи и др. , коментира Борисов.

От една страна, това оказва много силен негативен ефект, но от друга, същия проблем го е имало и в други страни-членки. Сбъднаха се прогнозите ни още преди две години, че ще го има този проблем", каза Борисов.

"Миналата година прогнозирахме, че максимумът за усвояемост на проектите по програмата за развитието на селските райони ще бъде 25%, сега вече сме склонни да кажем, че ще бъде 15-20% до 2009 г. Добре че пуснаха първата мярка за модернизацията на селските стопанства, защото без модерна техника земеделието в България не може да се справи", допълни Борисов.

По думите му, проблем са се оказвали проектите, които трябва да изготвя Националната служба за съвети в земеделието за младите фермери, тъй като очевидно нямат административен капацитет и не успяват да консултират и подготвят навреме проектите на младите фермери. За пример посочи Област Велико Търново, където са подадени едва 27 проекта на Млади фермери!

"Постоянно получаваме такива сигнали от всички краища на страната. Друг проблем е закъснението на мярката по програмата за развитието на селските райони. Тя трябваше да започне още през 2007 г., а започна едва през май тази година, голяма част от фермерите се бяха регистрирали предварително като земеделски производители, а в мярката има едно изискване да не си регистриран по-рано от 14 месеца от дата на кандидатстване.

Така голяма част от младите фермери, които имаха инициатива и искаха да кандидатстват, заради закъсняването на мярката, не успяха да се включат по изискванията и да кандидатстват за подпомагане.

Сега очакваме да стартират и другите мерки по програмата за развитие на селските райони, обещаха да е юли месец, вчера чухме дата септември, месец, което отново е в ущърб на селата в агробизнеса", каза Борисов.