При 99% реколтирани площи с царевица реколтата тази година е с 2% повече спрямо година по-рано. По-големият размер засети площи компенсира по-ниския среден добив, който е надолу с -9,3%, става ясно от последния оперативен анализ на Министерството на земеделието.

В Пловдивско: Пшеницата, засята по-рано, върви по-добре

И при слънчогледа фермерите отчитат по-слаба продукция от декар. Изменението на годишна база е -10,5%. Средният добив е 230 кг/дка, а общото количество, прибрано до момента, е по-малко с -9,4% спрямо миналата година.

Есенната кампания като цяло изостава спрямо същото време на миналата година. Засетите площи с пшеница, ръж и ечемик се увеличават в сравнение с година по-рано, като най-осезаем е ръстът при ечемика (+12,4%). За сметка това при маслодайната рапица тенденцията е обратната – спад в площите с -26,8%.

Общият износ на пшеница през Пристанище Варна от началото на пазарната година до момента възлиза на 963,9 хил. тона, което означава спад с 11,2% на годишна база. Същевременно експортът на ечемик и рапица бележи ръст от съответно над два пъти и половина и 7,3%, независимо от наблюдавания застой през последните три седмици.

През периода 4–10 ноември през порта на морската столица са изнесени 27,7 хил. тона царевица, в резултат на което изоставането на експорта на зърнената култура от началото на септември до момента се свива до 7,3%. При липса на преминали товари през последната седмица, експортът на слънчоглед е с 5% под миналогодишния.