След повече от 34 години борба с институциите, за да осигури вода във фермата си, известният румънски фермер Галац Гаврила Тучилуш, който е и заместник-председател на асоциацията Forța Fermierilor (AFF), се опасява, че фермата му е пред фалит. Тежката суша тази година допълнително усложнява неравностойната битка, пиш Agrointel. 

Позиция: Единственото спасение на Добруджа е поливното земеделие

Тучилуш за първи път говори за фалит. Неговият бизнес се оценява на над 12 милиона евро. Фермерът има 120 служители, които са на път да загубят работата си.

Гаврила Тучилуш напоява само 450 хектара от 5000, които управлява. Проектът за напояването, който вече гони четвърто десетилетие, е минал през много правителствени кабинети и министри на земеделието. Резултат обаче няма. 

Аз съм в район, където през 1990 г. държавата реши да облароди около 270 000 хектара. Тогава бившият президент на Румъния беше убеден от съветниците, че ще ги напоява. Започна се работа по системата за напояване, но скоро нещата спряха по причини, които не искам да споменавам повече, казва земеделецът. 

34 години по-късно ситуацията не е кой знае колко по-добра. Опити да създаде напоителна система Тучилуш прави и през 2015 г., по време на правителството на Виктор Понта. 

Изпълних всички условия и беше направено предпроектно проучване. Уви, не след дълго правителството на Понта падна. Оттогава до сега всички министри, които се появиха, казаха, че ще направят тази инвестиция. По това време инвестицията щеше да бъде в размер на 50 млн. евро за напояване на 14 800 хектара на първия етап и още 14 000 хектара на втория етап. Всичко пропадна. Разбрах, че съм изпуснал момента. Страната нямаше пари за инвестиции в напояване, спомня си фермерът. 

Това обаче не го спира. Продължава да опитва различни решения. Усилията му обаче остават напразни. Сега Гаврила Тучилуш призова министър Флорин Барбу да посети фермата му в Галац. Не е обнадежден, че това ще го отведе до нещо добро. През години много политици са посещавали фермата му. Фалитът сякаш е неизбежен. 

Днес напоявам само 450 хектара от системата, създадена през 1972 г. Ние обработваме почти 5000 хектара и не очаквам да можем да напояваме цялата площ. Ако дадем пари на частно лице, за един месец проблемът ще е решен. Питам къде трябва да отида в тази страна, за да не затворя бизнес за над 12 милиона евро минимум, с 3400 животни, които утре мога да предам в кланицата, и 120 души служители. Доставям над 35 тона мляко на ден, произвеждаме над 1,2 милиона литра мляко на месец за тази страна. Ако това иска държавата след 43 години работа, тогава напускам, казва Тучилуш. Вижте още:

Инвестирането в земята е да инвестираш в ресурса, с който работиш

Как ще се правят търговете за земя от ДПФ?

Нова наредба дава възможност за пазар на биопроизводителите