Варико е планинско село между границите на Кастория, Флорина и Козани. Това е чиста зона, обозначена като Натура 2000, като основната ѝ характеристика е чистата вода на изворите, която позволява на зърната да се варят лесно. Именно там 25-годишният Никос Ицкос продължава семейната традиция да отглежда бобови култури. Днес ви разказваме за него, тъй като той успява да продава един добре познат продукт по модерен начин. 

Прогнози: С 30% по-малко площи с фасул в Добруджа?

Никос Ицкос, по образование специалист по хранителни технологии, практикува биологично земеделие. Той трансформира с вещина традиционните рецепти на баба си в иновативни, готови за консумация продукти.

Нашето земеделие е биологично, както и това на другите фермери в селото. Тъй като почвите ни са тежки, така че е необходимо много копаене, за да се насищат корените с кислород, което прави хербицидите ненужни, споделя Никос пред Ypaithros. 

От думите му става ясно още, че бобът не се нуждае от торове, защото сам произвежда необходимия азот. 

Освен боб, ние отглеждаме и широка гама от зеленчуци, като домати, чушки и местен ароматен дресинг, наречен цумбрица. Това е рядък сорт риган, който вирее в планините на Западна Македония, допълва младият фермер. 

След като завършва обучението си в Солунския университет „Аристотел“ (AUTH), Никос решава, че е дошло време да премине към обработка и стандартизация на своите продукти. По негова инициатива семейството му решава да се заеме с преработка и да създава готови за консумация ястия в стъклен буркан, приготвени по традиционната рецепта от региона.

Идеята му хрумва, работейки на полето. 

Осъзнах качеството на суровината, която произвеждаме, всички тези усилия, които помагаме, трябва да бъдат подчертани чрез обработка, казва Никос. 

Още докато е студент, забелязва, че на пазара има недостиг на качествена и здравословна готвена храна. 

Затова исках да покажа на света какво означава да се яде качествен продукт, който дори сам по себе си, без добавянето на други съставки, е вкусен. И така, имайки рецептите на баба ми, след много експерименти и проучвания решихме да ги сложим в стъклени буркани, отбелязва той.

В допълнение към готвените продукти, семейството пакетира цумбрица и сушени на слънце чушки в стъклени буркани. Занапред то планира да произвежда снаксове от боб и да разшири дистрибуторската си мрежа. 



Вижте още:

Пермакултура и зеленчуци без почва: Шанс за безплатно обучение за стопани

Семейна история: Едната сестра отглежда черна соя, а другата я преработва

Германия нанесе тежък удар по зърнените пазари

Подкрепете независимата журналистика