Добавената стойност, която могат да получат земеделските производители, затваряйки цикъла на производство до краен продукт, дава шанс на много фермери да придадат стойност на труда си и в същото време да успеят да гарантират качество пред клиентите си.
Практиката показва и че все повече животновъди се насочват именно към производство на собствена марка продукти, което им позволява да станат разпознаваеми и в същото време стопанствата им да оцелеят на пазара.
„Преди няколко месеца затворихме цикъла на производство и по този начин се надяваме нещата при нас да се получат малко по-добре. Досега трудностите бяха основно с ниската изкупна цена“, коментира за Агри.БГ Росица Перчемлиева, която заедно със съпруга си управляват ферма с крави от породата „Джерсей“ в района на Харманли.
Животновъди: Субсидията трябва да е бонус, а не основен доход
„Млякото от кравите от породата „Джерсей“ е без аналог според мен. Джерсейското мляко е с невероятни показатели - с висока масленост 7%, с висок протеин, с висок калций. Това е мляко от тип А2, което се усвоява лесно от организма и не предизвиква стомашен дискомфорт като подуване и болки. И всъщност, когато се изкупува това мляко на една и съща цена с всички останали млека, за нас е непосилно. Тези крави произвеждат малко като количество мляко – около 15 до 20 литра на ден, в сравнение с другите породи, които могат да осигурят по 40-60 литра от животно“, допълни още Росица Перчемлиева.
По думите не фермерката подобна схема на изкупуване не може да позволи на тяхното стопанство финансово да оцелеят.
„Откакто затворихме цикъла, се надяваме да стане по-добре и стопанството да може да се издържа, за да можем да не развалим качеството“, каза още Перчемлиева.
Работят само със собствена суровина, като на ден преработката достига до 2 -2,5 тона.
„Ние преработваме само собственото си мляко, не изкупуваме чужди млека. По този начин гарантираме качеството на суровината, от която произвеждаме продуктите, съответно и качеството на продуктите. Истината е, че купувайки млека от различни места, човек не може да бъде сигурен какво влага в продуктите си и само собственото производство е гаранция за това нещо“, категорична е Перчемлиева.
Само собствената суровина може да бъде гаранция за качество, смятат и от овцеферма „Багри“, където преработват около половината от издоеното от животните си мляко.
„От самото начало за нас беше ясно, че затварянето на цикъла означава повече независимост за стопанството. Имаме голямо предимство, че половината от млякото си го преработваме сами. Ние произвеждаме много висококачествено мляко и това висококачествено мляко, абсолютно 100% пълномаслено отива в нашите продукти и хората могат да се наслаждават на един истински продукт на пазара. Тъй че затварянето на цикъла е много важно за нас“, коментира за Агри.БГ Христо Николов от „Багри“.

0 КОМЕНТАРА