Браншови организации и фермери от чувствителните сектори се обединиха около необходимостта за провеждането на протест. Това стана ясно по време на среща във Велико Търново измежду редица сектори.

Слънчогледът е рекордьор по поскъпване

Протестът ще се състои на 2 септември, като идеята на фермерите е да затворят пътя София-Варна при великотърновското село Шереметя. Това ще стане от 11:00 ч. до 15:00 ч.

Още през изминалата седмица, някои организации заявиха своята позиция за готовност за протестни действия. Причината е ясна от дни - липсата на пари за земеделието в актуализацията за бюджет 2021 г., въпреки поисканите 110 млн. лв. от аграрното ведомство.

Искането беше внесено часове след гласуването на първо четене на проекта за актуализацията на държавния бюджет. 

Проследете темата за актуализацията на държавния бюджет 

Ако все пак исканията на браншовите организации от чувствителните сектори не бъдат удовлетворени, те подготвят и втори протест. Този път на 9 септември пред Народното събрание от 10:00 ч.

В момента се провежда пресконференция, в която участват Симеон Караколев (НОКА), Деан Тодоров (АРМПК), Бойко Синапов (ОБЖ), Божидар Петков (БАМ-Я), Димитричка Търпанова (ДОС), Надежда Рангелова (БКМЖ), Мария Степанчева (АББ) и други.

Очаквайте подробности.