Франц Янжекович притежава една от най-големите ферми за зеленчуци в Птуйско поле, Словения. Той обработва 25 ха и се грижи за декар оранжерия. Макар производството му да не е сертифицирано като органично, той прилага максимално този начин на отглеждане. Затова като защитна мярка използва хищни насекоми, информира словенският сайт Finance. 

Покривните култури и техните ползи (първа част)

Семейството на Янжекович продава продукцията си предимно на постоянни клиенти. Предлага я на пазара и в магазина на фермата. Тя трябва да е разнообразна, затова целогодишно се отглеждат над 30 вида зеленчуци. 

В сряда и петък съпругата продава зеленчуци в павилиона ни в Словен Градац. В събота зетят продава на централния пазар в Марибор, а в неделя всички сме на пазара в Марибор. Магазинът във фермата също е отворен всеки ден без неделя, обяснява Янжекович. 

Майка му ходела на пазара в Трбовле с влак, където продавала семена и разсад. Тази семейна традиция се продължава от третото поколение на семейство Янжекович. Бавно и постепенно той предава управлението на фермата на своя син Санди. 

За семейството на Франц отглеждането на зеленчуци става все по-трудно заради забраната за употреба на различни вещества.  

В оранжериите няма пръскане, а биозащита. Това означава, че използваме насекомите като естествени врагове срещу вредителите. Въпреки че нямаме органичен сертификат, ние се опитваме да бъдем възможно най-биологични, подчертава фермерът. 

Преди 20 години, на екскурзия до компанията Biohelp във Виена, Франц вижда за първи път как насекомите се използват за прогонване на вредители. Той експериментално купува първите насекоми, а също и земни пчели за опрашване на домати. Оттогава се борят с вредителите по естествен начин.

От известно време сериозен проблем създава мраморната миризливка. 

Тя много се размножи и нанесе много щети на растенията в оранжерията. Засега няма биологична защита срещу мраморна миризливка. Ако я гоним с инсектицид в оранжерията, ще унищожим и полезните насекоми, които сме заселили. Дори експертите и земеделските консултанти нямат правилното решение срещу този вредител, подчертава Янжекович.

Гордост за семейството на Франц е дългогодишната традиция в отглеждането на здравословни зеленчуци. Сред най-известните им продукти е киселото зеле, за което са получили много награди.

Любопитното е, че не възнамеряват да преминат към биологично производство. Причината - в страната няма търсене на био зеленчуци. 

Франц и съпругата му Йожица са щастливи, че синът им Санди бавно поема управлението на фермата. 

Синът ще продължи да отглежда зеленчуци, въпросът е докога. Има много ръчна работа със зеленчуците и трудно се намират хора. Може би ще се специализира по-тясно в няколко вида зеленчуци, което би било много по-лесно. Имаме договор с големи търговци на дребно, но не получаваме поръчки от тях, казва Франц Янжекович.



Вижте още:

Как маслодайната рапица може да се превърне в зомби?

Овощарите могат да заявяват помощ за зимни пръскания

Радостин Стойчев: Малко хора оценяват биопродуктите и ги търсят