Субсидиите на глава животно ще са прекалено закъснели за животновъдите чак в края на декември. До тогава много фермери ще се принудят да ликвидират стопанствата си, коментира пред Фермер.БГ Гошо Радев, животновъд от Великотърновско, който днес беше един от протестиращите пред Народното събрание.

Стопанството на Радев, например разполага с 60 крави, телета и юници, както и със 160 кози. До скоро той е имал и 130 овце, които обаче е бил принуден да заложи при друг фермер, който от своя страна му е отпуснал средства за изплащане на банковите кредити и за закупуване на фураж за животните. В подобна ситуация са още много колеги, коментира фермерът.

Това, което Гошо Радев е получил като субсидии за 2008 година са средствата за обработваема земя и пасища.

Фермер.БГ припомня, че по време на миналия протест на млекопроизводителите министърът на земеделието и храните Валери Цветанов съобщи, че фермерите ще могат да получават европейски плащания на глава животно едва след декември тази година. В същото време, припомни Радев, в края на миналата година обещанието на Цветанов беше, че субсидиите на глава животно ще се изплащат от месец май 2009 година...

Според протестиращите фермери ангажиментите на управляващите относно 16-те искания, залегнали в споразумението, подписано от Националната асоциация на млекопроизводителите, премиера Сергей Станишев и министъра на земеделието Валери Цветанов, не са изпълнени. Животновъдите за последен път са получили субсидиите си за мляко през януари. Протестиращите са претеснени от факта, че непекъснато фалират животновъди, а през последната година 30% от кравите са изклани поради невъзможност на стопаните им да ги изхранват.

„Настоящото управление гледа да се отърве от нашите проблеми и да ни замаже очите преди изборите”, категорични са фермерите. Те ще продължат да отстояват исканията си докато имат сили за това. Защото в началото, когато преди повече от година започнаха фермерските протести, протестиращите бяха повече. Сега вече много от тях не протестират просто, защото са фалирали заради бавната, тромава и несериозна агроадминистрация.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

вижте още:

 

ТРАКТОРИ

  |  

ПРЕПАРАТИ

  |  

АГРОБИЗНЕС

   |  

ПРОЕКТИ