Все още няма яснота на какъв принцип ще се изчисляват загубите на земеделските  производители, пострадали при наводненията в ямболския регион. Не е ясно и как точно ще се изчисляват загубите и какви средства ще получим и кога, съобщиха пред Фермер.БГ производители, участвали в срещата с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, който днес посети един от най-засегнатите от наводненията регион – Елхово.

Кметът на община Елхово Петър Киров съобщи пред Фермер.БГ, че е запознал земеделския министър подробно с усложнената ситуация в региона. „Заведох министъра на възможно най-високото място, за да може да се убеди сам в сериозността на нанесените щети от наводненията за земеделските производители”, обясни Киров. Той каза още, че към момента 34 хил. дка са наводнените земеделски площи на територията на община Елхово. 110 хил. дка са наводнени общо в област Ямбол.

Киров информира, че подпочвените води все още са високи и въпреки че има отцеждане в част от площите, много територии все още остават под водата. Посевите пък, които са били над 10 дена под вода вече са пожълтели и няма да могат да се възстановят, категоричен е кметът.

Засегнатите земеделци вече са подали документи в службите по земеделие по места за засегнатите площи, след което комисия ще мине да опише какви са щетите за всеки земеделски производиетел.

Министър Найденов обяснил обаче, че според директива на Европейския съюз пропадналите на 100% посеви ще бъдат компенсирани, ако са застраховани. Той обяснил на земеделските производители, че ако не са  застраховали продукцията си ще получат обезщетение в размер на 50%. Не е дадена обаче никаква яснота за това колко време след констатиране на загубите, земеделските производители ще могат да получат финансовите си обезщетения.

Още по темата:

АЗПБ : Десетки хиляди декари с рапица и пшеница са съсипани от дъждовете

Отново дъжд в южна България. Продължават наводненията на есенниците - СНИМКИ

Земеделци, засегнати от наводненията имат право на компенсации, но МЗХ все още не е издало заповед

Наводнени са много есенници в Южна България.Ще помогне ли Държавата?