В СЕУ са публикувани уведомителните писма по схеми и мерки за директни плащания, базирани на площ за Кампания 2019, съобщават от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Важните срокове през август

Земеделските стопани, регистрирани в системата, имат достъп до публикуваните писма от личния си профил. Стъпките на сайта са следните: основно меню „Администрация“ – секция ”Справки” – поле „Кореспонденция“. Има възможност за „Сваляне на файл“, от където се зарежда и самото писмо за конкретния бенефициент.

ДФЗ: При изтеглянето на уведомителното писмо, то се счита за връчено, като от следващия ден започва да тече 14-дневен срок, в който при несъгласие бенефициентите могат да обжалват.

Бенефициентите, които все още нямат активиран достъп (регистрация) в СЕУ, могат да получат уведомителните си писма в областната дирекция на фонда по адрес на регистрация (за юридически лица и ЕТ) или постоянен адрес (за физически лица).

ДФЗ: Преустановява се изпращането на хартиен носител на уведомителните писма.

От Фонда изтъкват, че дигитализация на системите им цели въвеждането на бърза и сигурна комуникация с бенефициентите. В профила си всеки кандидат има възможност за визуализация на електронни документи, уведомления и географски данни.

В публичната част на системата са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта.