От тази есен по пътищата на страната вероятно ще се появят 8 нови пътни знака

Стопани, месечните винетки за камиони отново са на пазара

Част от тях са свързани с въвеждането на тол системата за платено преминаване по шосетата, други ще се използват при временна организация на движението, а трети са предназначени за електрическите автомобили, съобщиха от регионалното министерство.

„Осем нови пътни знака ще повишават пътната безопасност и ще помагат на водачите с информация. Въвеждането им ще указва наличието на задръствания, намалена видимост, настъпило произшествие на пътя, зарядни станции за електромобили и станции за зареждане на автомобили с водород“, коментираха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

С нови знаци ще бъдат обозначени и платените участъци от републиканската пътна мрежа, чието използване изисква винетна или тол такса.

Новите указателни табели са включени в проект за промени в Наредба № 18 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци. Документът е публикуван за обществено обсъждане от МРРБ, Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта.

Кои са новите знаци?

Предлага се въвеждането на три нови предупредителни знака за временна организация на движението. Те са от група „А" и ще сигнализират за опасност в жълт цвят. 

Знак А41 - „Образувано задръстване“, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които се е образувало задръстване, което водачите биха могли да не забележат своевременно.

Знак А42 - „Намалена видимост“, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които видимостта е намалена поради мъгла, дъжд, снеговалеж, задимяване, запрашаване или други подобни условия. 

Знак А 43 - „Настъпило пътнотранспортно произшествие“, ще се използва за сигнализиране на настъпил инцидент, който създава опасност или затруднение за движението.

Предупредителните пътни знаци могат да бъдат изобразявани на информационните табла от интелигентните транспортни системи, свързани с управлението на движението.

С нови пътни знаци ще се сигнализират и участъците от републиканската пътна мрежа, за които се изисква платена винетна или тол такса. 

Знак Д 25.1 ще информира водачите, че за използването на пътя се изисква платена винетна или тол такса.

Знак Д 25.2 ще е само за тол такса. Те ще се поставят на мястото, от което възниква задължението за плащане на такса.

Предвидени са специални пътни знаци, указващи наличието на зарядни станции за електрически превозни средства и станции за зареждане на автомобили с водород.

Въвежда се и специален пътен знак за паркиране на електрически превозни средства за зареждане - Д 26. В утвърдените символи за изобразяване на видовете превозни средства се добавя и символ на „Електрическо превозно средство“.