Фермери в Добричко вече приключват успешно заявленията си за Кампания 2019, научи Фермер.БГ.
 
 
Кампания 2019 за подаване на заявления за директните плащания стартира на 1 март и трябва да приключи на 15 май. До миналата седмица обаче нямаше нито едно приключено заявление. Причината – непълното функциониране на компютърната система.
 
[news]
Фермери от цялата страна алармираха, че приключаването на заявления е невъзможно, тъй като бутона за потвърждение на очертаването не работеше. Освен това редица стопани сигнализираха, че не са заредени слоевете, правното основание, нито споразумението за ползване на масивите. 
 
Зареждането на слоевете закъсня и миналата година, но в края на месец март системата вече е работеше, припомнят стопани.
 
Справка на Фермер.БГ показва, че месец и половина след старта на Кампанията, в Добричко очертаване и приключване на заявление вече е възможно. Освен това експертите уведомяват фермерите за възможността за използването на онлайн системата, за която толкова се говореше. В нея обаче е възможно единствено очертаване на масивите. За приключване на заявлението отново трябва да се отиде до съответната Общинска служба по земеделие.
 
„Определено системата ще ни улесни, защото можем да правим очертаването през свободното си време, докато сега трябва да отидем в службата и да изгубим един ден там“, коментира земеделски стопанин от Добричко.
 
„На 22 очертах масивите си, отне ми около 2 часа, като през това време системата заби два пъти. Относно онлайн очертаването, би било удобно за някого, на когото му се занимава и то през свободното му време. Аз не знам дали ще се възползвам. Това би се случило евентуално, ако обуча някого в стопанството. Към момента обаче, ако ходя така за по 2-3 часа в службата, не ми пречи. Предпочитам този вариант, отколкото аз да чертая, тъй като може и да объркам нещо“, смята друг фермер.
 
Преди дни браншови асоциации съобщиха за Фермер.БГ, че подготвят колективно искане до ресорното ведомство за удължаване на срока по Кампания 2019 с 14 дни или до края на месец май заради проблемите със системата.