Вече 4 години един от големите зърнопроизводители в региона на Бургас Нели Стойкова  се опитва да задвижи процедурата по закупуването на земята под бивше ТКЗС, за да кандидатства за модернизиране на соцбараките село Деветак. Около 200 местни колеги на Стойкова са изправени пред същата ситуация.

Тя и съпругът й обработват 5000 дка, засети с пшеница, ечемик, царевица и рапица.  Преди години семейство Стойкови са закупили чрез търг от Агенцията за държавни взимания част от сградите на бившото ТКЗС в селото. От есента на 2005 година Стойкова е подала документи за закупуване на прилежащия парцел в Областната дирекция “Земеделие и гори”. Тогава данъчната оценка на земята е била около 1000 лева дка. И до днес Стойкова няма отговор от съответните органи, но не губи надежда.

През целия мандат на тройната коалиция до решение не се стигна, въпреки че често се алармираше в медиите от управляващите за проблемите в родното земеделие. Нели Стойкова е кандидатствала за редица европейски програми. Но семейството й няма как да  построи модерни силози и складове за зърно, тъй като не притежава земята под порутените постройки. Проблемът с липсата  на силози и модерни складове е крайно скандален, защото изкупвачи и търговци могат да изнудват зърнопроизводителите да продават на безценица, тъй като те няма къде да съхраняват продукцията си. Тазгодишните цени са и крайно ниски. По 18 стотинки на килограм се изкупува пшеницата от региона. Под 30 стотинки предлагат за килограм слънчоглед. „Преди седмица от Областната дирекция ме увериха, че документите ми са изрядни, направила съм всичко, представила съм снимков материал, надявам се да има развитие“, коментира Стойкова.

Ситуацията до настоящата 2009 година по този въпрос е много сложна. Всички собственици на някогашните държавни стопански сгради е трябвало да подадат заявление в ОДЗГ, което се е препращало до Министерството на земеделието и горите. Едва след заповедта на министъра зърнопроизводителите имат възможност да закупят прилежащите терени. През тези години купувачът е имал три възможности за плащане – в брой, чрез обезщетение със земеделска земя и чрез поименни компенсаторни бонове. Този процес се прекъсва през 2005 година заради промяна в законодателството. 

Така според него проблемът на около 200 земеделски производители, само на територията на Бургаска област, ще бъде решен и те ще имат реална възможност да купят и инвестират средства в земята в стопанските дворове./в-к Фактор

По темата четете още:

Фермери искат решение на проблема с бюрокрацията и кредитите в агросектора