Като антикризисна мярка най-вече в подкрепа на потребителите, 47-ото Народно събрание гласува определени промени по ДДС ставките. В публичното пространство текат дискусии дали те са правилни и ефективни. Как обаче българските земеделски производители виждат политиката в тази посока? 

В Държавен вестник вече е обнародвано решението, с което се въвежда нулево ДДС за хляба и брашното, както и отстъпка от 0,25 лв. на литър гориво. От една страна, доводите за измененията са, че така крайната цена за потребителите ще е по-ниска на фона на растящата инфлация. 

От друга страна, анализатори смятат, че редуцирането на ставките по ДДС няма да доведе до ефективно поевтиняване на нито един продукт. В същото време държавата ще изгуби стотици милиони лева приходи в бюджета, а регулярно от ДДС има най-много такива спрямо останалите налози. Изтъква се и мотивът, че Европейският съюз върви към уеднаквяване на данъчното облагане, като до 2030 г. всички редуцирани ставки трябва да са изчезнали.

Извън този дебат и извън законодателните изменения останаха редица искания на производителите в земеделието у нас. Те от години настояват за диференцирани ставки данък добавена стойност (ДДС) или нулеви такива за продукцията им, като мотивите им не са свързани само с ползите за потребителите.

Представители на сектор „Плодове и зеленчуци” например смятат, че въвеждането на обратно начисляване на ДДС за тази продукция ще изсветли сектора подобно на „Зърнопроизводството”, което ще доведе до стабилизиране и развитие на сектора и в крайна сметка икономически ползи за страната.

Вредният ефект от прекомерния внос на ниски цени също може да бъде намален, смятат производители, което ще повиши значително конкурентоспособността на българския земеделец, а потребителят ще се храни с по-качествена храна на по-достъпни цени.

Според управляващите увеличаване на дотациите за фермерите пък са по-ефективна и таргетирана мярка за тях, отколкото експериментите с ДДС върху краен продукт.

Когато производител на плодове и зеленчуци продава директно на пазара, така или иначе е при нулева ставка. Тя се начислява за производител, който минава през прекупвач или за вносител на плодове и зеленчуци. Аз предлагам да не насърчаваме вноса, беше коментарът на финансовия министър в оставка Асен Василев в парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

От противниците на идеята за диференцирани ставки на ДДС се изтъква и причината, че така едни сектори са привилегировани спрямо други