Животновъдите са притеснени от първите резултати, които дават проверките на фермите за добиване на краве мляко. Това става ясно от писмо на председателя на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров до изпълнителния директор на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев.
 
„Определено трябва да кажем, че не успяхме нито Вие, нито ние да направим добра подготвителна кампания за това мероприятие, което ние като бранш подкрепихме. Проверките се извършват според нас в анонимност по отношение на дадените разпореждания от Вас“, се посочва в писмото.
 
По думите на Зоров фермерите не знаят какви са правата им по време на тези проверки: „нямаме официален документ относно броя на пробите които ще се вземат, показателите които ще се изследват, начина на вземането на пробите. Всичко което знаем, сме получили от медиите. Не знаем какви са правата на нашите фермери и в крайна сметка как ще се определят фермите на които ще бъде даден документ, че произвеждат качествено мляко. Какво ще стане с тези ферми които няма да могат да влязат в изискванията, кога ще имат право да се явят на „поправителен” изпит“.
 
В НСГБ са постъпили сигнали, че „в някои населени места се взема такса по 20лв на взета проба, вземат се проби без присъствието на собственика и се карат гледачите на животни да се подписват на протокола, използва се многократно една пипета при вземане на пробите. Започват и съмнения за прецизната работа на лабораториите. Оказва се, че досега резултатите от двете месечни проби извършвани също в акредитирани лаборатории са били добри и изведнъж стават лоши. Нашите фермери правят всичко, което им предписват официалните лекари при посещения на фермите и въпреки това резултатите не са добри“, посочва Зоров. 
 
В края на писмото си председателят на НСГБ заявява, че „Все още има някакъв шанс да се преодолее изоставането и в тази връзка би било добре да бъдем запознати с нормативните документи по които се извършват проверките, как ще се изчисляват средните стойности и няма ли да търсим там друг вариант. Би било добре вашите структури след приключване изследването на вторите проби да проведат срещи по области с фермерите по тези въпроси и всички други касаещи ветеринарното обслужване за което отговаря държавата. Ако не се предприемат веднага мерки в това отношение няма да имаме нито фермери нито мляко“.
 
В противен случай, предвид на тежката ситуация, в която се намира сектор мляко, фалитът на голям брой ферми е абсолютно сигурен, категоричен е Димитър Зоров.