Животновъдите и преработвателните предприятия в селското стопанство са най-засегнати от предвиденото поскъпване на електрическата енергия за фирмите от февруари тази година.

 

Фермерите могат да подадат заявления за по-евтин ток до 10 януари

 

Това е поредното увеличение на основно производствено перо от началото на 2018 г., коментираха от бранша пред Фермер.БГ.

 

„Нека да обобщим: вече имаме увеличение на цените на водата повсеместно в цялата страна. Предстои поскъпване на електроенергията. В сектор „Селско стопанско“ от началото на годината има увеличение на осигуровките от 300 на 350 лв. Това е сериозно повишение във всички основни разходи“, каза Янка Попова, съпредседател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите.

 

 

Тези неблагоприятни процеси се развиват в контекста на много трудната 2017 г., през която преминаха овцевъдите и козевъдите.

 

„Изминалата година беше една от най-трудната за нас, защото се случи абсолютна пазарна спекула. Единствено и само в България цените на суровото овче мляко паднаха до незапомнено ниски нива. Парадоксалното е, че кравето мляко, при което има свръхпроизводство, както в България, така и в Европа, отчете сериозен ръст в цената, а дефицитната суровина за Европа и за България – овчето мляко, само в България отбеляза голям спад“, обясни Янка Попова.

 

При тази ситуация не е ясно фермерите в бранша как ще произвеждат и как ще продължат да съществуват – при тези цени на комуналните услуги, при пълни  осигуровки и при тази пазарна ситуация.

 

Много ни притеснява това. Ние сме изцяло на светло и си плащаме всички данъци към държавата. При тези цени от 2018 г. и при тази пазарна спекула не знам дали хората категорично няма да се откажат от тази дейност“, допълни съпредседателят на асоциацията.

 

Засега в бранша не виждат възможност за прилагане на компенсаторни механизми.

 

„Заради кризата в млечния сектор имахме основание и поискахме извънредно подпомагане. МЗХГ каза „да“. Нашето предложение беше този ресурс да се насочен към най-потърпевшите фермери, не стана така. Ресурсът беше ограничен, раздаде се на много стопани и в крайна сметка се получи една символична допълнителна ставка – общо за овце и кози по 7 лв. допълнително подпомагане. Но ще мислим по темата за възможни компенсации“, каза Янка Попова.

 

Ситуацията е притеснителна не само заради нашумялото поскъпване на тока. Водата също е неизменна част от едно животновъдно стопанство – и за животните, и за поддържането на хигиената.

 

Общо плащанията доставчиците на електрическа енергия и вода плюс разходите за заплати и осигуровки, без инвестициите и амортизациите, излизат около 30 стотинки от себестойността на литър овче мляко, която сега излиза около 90 стотинки. Това е първичната себестойност, изчислена от Янка Попова.

 

„Ние, като производители, не можем да повишим цената на млякото. Затова поскъпването на електроенергията директно намалява печалбата на фермерите. Това е единственият ефект, който ще се получи. Цената на млякото не се диктува от производителя и никога не се е диктувала. Тя зависи от общия европейски пазар и от млекопреработвателите. Реално последните няколко години колегите, които бяха на загуба, фалираха“, обясни пред Фермер.БГ Рангел Матански, управител на Сдружение „Фермерско мляко“:

 

Стопаните знаят от опит, че в подобни ситуации нищо не могат да направят. Поскъпването на комуналните услуги винаги е за сметка на доходите на фермерите.

 

„Но не мисля, че увеличението на цената на електроенергия би имало толкова голям ефект върху земеделския производител. За нас по-скоро е важна цената на млякото, а тя към момента е добра – стига, за да се покриват разходите и за да се плащат заемите, които се акумулираха през последните две години при ниските изкупни цени“, допълни Рангел Матански.