И през 2022 г. фермерите в Румъния ще бъдат насърчени да отглеждат чесън. По официални данни 70% от продукцията на техния пазар идва от внос. Ако тази година засеят поне 3 ха, ще получат субсидия в размер на 3000 евро на ха по програма “Чесън”. Фермерите, които и предните години отглеждаха културата, бързат да се възползват от стимула и сега, съобщава stirileprotv.ro.

Арпаджикът е най-търсената стока на пазарите във Врачанско

За районите край морето в Румъния чесънът е ключова съставка. Тя се използва в приготвянето на много специалитети с миди, рапани, риби и т.н. За един ден в местен ресторант средно се използват около 4 кг чесън. За двата месеца през летния сезон това прави потребление от над 7000 тона.

По изчисления на земеделците сеитбата, поддържането и прибирането на един хектар им струва около 2400 евро, така че държавата ще им даде повече, отколкото им трябва.

Ако от хектар извадят например 5,7 тона чесън, който се продава по 15 леи (към 6 лв.) за кг, печалбата ще бъде към 85 500 леи (14 025 лв.) на хектар.

Срокът за подаване на заявления за подпомагане по програмата е 15 май, като едно от условията е минимално продадено количество - то трябва да бъде три тона на хектар. Тази година общият наличен бюджет е увеличен от 15 на 22 млн. леи (8,7 млн. лв.).

През последните години румънските фермери успяват да получат много по-богати реколти от по-малки площи. За това им помогна местен сорт, аклиматизиран от изследователите от курорта Бузау.

Окръг Бузау се класира на първо място в страната през 2021 г. по производство на чесън с 315 хектара обработваема земя и 150 бенефициенти, записани в програмата. Насърчени от миналогодишните субсидии и добрите реколти, все повече фермери избират да отглеждат чесън и тази година.

Досега тази година сме засяли над 20 хектара чесън. Това е печеливша култура за фермерите, споделя земеделецът Валентин Йеку.

Като производство миналата година, в условия на големи валежи, достигнахме пет тона на хектар. Тази година се надяваме на количество като предишни години, уточнява неговия колега Раду Михаил.

Съхранен в условия на подходящи температура и влажност, чесънът от румънските сортове издържа до следващата пролет.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ДФЗ пусна над 76 млн. лв. по обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци

На крачка сме от износ на животни за Турция

Ще топлим оранжериите само на слънце