С влизането на месец Октомври, започна да тече срокът за пререгистрация за стопанската 2020/2021 г.

Новата ОСП: Да сметнем какво ще получат фермерите

От 1 октомври 2020 г. фермерите вече имат възможност да подават документи за пререгистрация, съгласно изискванията на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

В срок до 9 юни 2021 г. (ако няма удължаване) регистрираните земеделски стопани трябва да представят актуална информация за дейността си чрез анкетна карта с анкетни формуляри. Приемът на документи за пререгистрацията е нормативно обвързан с крайния срок за подаване на заявления за подпомагане по директните плащания.

“Съответния земеделски производител трябва да попълни електронния вариант на анкетна карта и анкетен формуляр от сайта на Министерство на земеделието, храните и горите. След това трябва да свали документите, да ги принтира и да завери анкетната си карта и формуляр в близката общинска служба “Земеделие”. Това разясниха от областната служба във Велико Търново за Агри.БГ.

При липса на промяна в данните и дейността на стопаните от предходната година, регистрираният стопанин или упълномощеното от него лице подава единствено декларация за липса на промени в регистрацията в съответната областна дирекция “Земеделие”. В следствие на това ще бъде извършена заверка за стопанската 2020/2021 г. 

Документите за пререгистрация на земеделските стопани се подават в общинските служи "Земеделие" по местонахождение на имота или животновъдния обект. Заверените в общинските служби „Земеделие“ документи може да се представят в областната дирекция „Земеделие“ лично от земеделския стопанин, чрез пълномощник или по служебен път.
 
Въз основа на представената информация областна дирекция "Земеделие" заверява регистрационната карта на земеделския стопанин за текущата стопанска година и издава справка, генерирана от регистъра, за декларираната от него дейност.

Заради пандемията Covid-19 агроведомството препоръчаха подаването на документите да се осъществява изцяло електронно - по електронната поща.

Земеделските стопани, които нямат възможност за това, могат да посетят службите по земеделие след предварително записан час, за да няма струпвания на хора. 

Друга възможност за подаване на документи за пререгистрация е чрез куриерски услуги и Български пощи, с обратна разписка. 

След обработка на документите, служителите на Областните служби по земеделие (ОСЗ) изпращат документите в Областна дирекция „Земеделие“ (ОДЗ) за извършване на пререгистрацията и се свързват със стопаните, за да ги информират, че данните им са качени в регистъра и заверката за стопанската година е извършена. 

Читатели на Агри.БГ коментират, че е най-добре регистрацията и пререгистрацията да се извърши най-късно до края на месец март 2021 г. 

"Това е така, за да може да се зареди информацията в ИСАК на време и да си подадем заявленията в срок и да не берем ядове със сривове в системата, незаредена информация в последния момент и 1% санкция", обяснява наш читател.

Регистрация на нови земеделски стопани се извършва през цялата стопанска година.