Интересът към алтернативните форми на финансиране в земеделието се засилва. Все повече фермери се обръщат освен към банките и към други дружества за кредити. Това от една страна се дължи на тромавата и сложна процедура при традиционното кредитиране, а от друга на нуждата от свежи пари в по-кратки срокове. 
 
 
Като цяло основното обезпечение, което приемат финансиращите институции са недвижимите имоти - жилищни, офисни, търговски, производствени, индустриални терени, както и машини, съоръжения, стоки и материали или други финансови активи. Не са рядкост и разработените кредитни продукти срещу залог земеделска субсидия. Големият проблем е, че традиционно процесът по кандидатстване и усвояване на кредитите отнема няколко месеца, а за динамичен бизнес като земеделието това е сериозна трудност. Затова и повечето заявки остават неутвърдени от големите финансиращи институции или отнемат твърде много време.
[news]
 
Освен класическите банки има и други финансови институции, предоставящи опростени условия за кредитиране за фермерите. Небанковото дружеството „Агрион Финанс” е точно такова. То навлезе тази година на кредитния пазар като предлага широк спектър от финансови услуги – оборотни и инвестиционни  кредити, както и лизинг за покупка на земеделска земя. Те са срещу обезпечение земеделска земя. През финансиращото дружество кредитите за земеделие се взимат по- бързо, а основните предимства остават минималните изисквания към фермерите и опростената процедура за кандидатстване и усвояване на желаното финансиране. Всички започват от 10 000 лв. и нямат определен таван. Като основно обезпечение се приема земята, а реалният процент на отпуснатото финансиране е до 80% от пазарната й стойност за кредитите и до 100% за лизинга. Нямат такса за кандидатстване и разглеждане на документите – на практика клиентът не дължи нищо преди да е сигурен, че ще получи желаното финансиране. Изготвят обективна оценка на земята и бърз отговор към кредитоискателя. 
 
Експертите отчитат още, че интересът към рефинансирането на стари кредити в земеделието се увеличава. Фермерите се стремят да работят с по-малко кредити и да си управляват парите по-разумно. От една страна търсят по-изгодни лихвени условия за стари дългове, а от друга – опростява процеса по изплащане на дълга и по-добра оценка на актива. Освен това рефинансирането може да спести част от общите разходи по земеделския заем, обобщават от „Агрион Финанс”. Основното правило за успешно развитие на земеделски бизнес е добро обмисляне на финансовите възможности и присъщия кредитен риск, казват експертите.