Учените от Земеделския институт – Стара Загора ще обучават фермерите как да използват растителните и животински отпадъци, оползотворявайки ги в производство на биоенергия. Това съобщи директорът на научното звено към Селскостопанска академия доц. д-р Стайка Лалева.

В Европа са разработени няколко различни нива на инсталации за биогаз в селските райони, обясни доц. Лалева. В Западна Европа растителните и животинските отпадъци от години се използват за производство на биоенергия, докато в  източните страни технологиите тепърва навлизат. Например, в Полша има засилен интерес към изграждането на биогазови инсталации в стопанствата. Правителството на страната, от бившия социалистически блок е разработило стратегия "Полската енергийна политика до 2030 г. " В нея е разписано, че до 2020 г. всяка община ще създаде инсталация за биогаз.

Във връзка с навлизането на енергоспестяващите технологии у нас, е необходимо да се подкрепи образователната дейност за разпространяване на знания в тази област, заяви доц. Лалева. По думите й, обучението по проекта ще даде шанс на земеделските производители да увеличат печалбите си, да се подобри връзката между аграрния сектор и бизнеса, както и да се намали безработицата и миграцията в селата.

Обучението ще се реализира по проект „Биогазът като алтернативен източник на енергия в селските райони“ /RUBIGA/, финансиран по програма „Леонардо Да Винчи – Трансфер на иновации”. Стойността на проекта е 250 000 евро, от които страната ни получава 40 000 евро, а продължителността му е 24 месеца. Негов координатор е  Националният институт за изследване производството на животинска продукция – Краков, Полша. Партньори са Земеделският институт - Стара Загора, Словашкият университет, неправителствената организация CPIP-COMUNITATEA PENTRU INVATAREA PERMANENTA от Румъния и консултантска фирма G.G. Eurosuccess от Кипър.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!