Фондация за околна среда и земеделие стартира проект Sustaingas (Устойчив газ – бел.авт.) за производство на биогаз в биологични ферми (био биогаз) в България.

Проектът на първо място е насочен към фермерите и техните браншови организациите и най-вече към биопроизводителите, както и към доставчиците на зелена енергия, обясни Албена Симеонова, председател на Фондацията.

Отпадъци от земеделско производство = био биогаз

За производството на био биогаз се използват отпадъци от земеделската дейност  – слама от зърнени култури ( царевица, пшенца ), слънчоглед, отпадъците от резитбата в лозарството и овощарството и висококалоричните отпадъци от животновъдството.

От 1 тон царевица се добиват 200 куб.м биогаз. От 1 тон тор се добива между 200 и 300 куб.м биогаз. Калоричността варира от спецификата на стопанството – дали е кравеферма, птицеферма, конеферма, свинеферма и т.н., обаясниха от Фондацията.

Една от инсталациите в Австрия е на стойност около 1 млн. - 2,5 млн. евро. Фермерът си е възвърнал инвестицията за около 8 години. Той снабдява с биогаз училищата и детските градини в малък град близо до Виена. Отделно от електрическата енергия, в инсталацията остава и топлинна енергия, която се използва за сушене на пелети и на отпадъци от горската индустрия за хора, които се отопляват с камини.

На въпрос  как може в България един фермер да инвестира такива средства, Симеонова обясни, че има европейска програма „Интелигентна енергия“, която финансира такива инсталации.

Инвестицията в една инсталация се изплаща между 8 и 10 години. Един киловат инсталирана мощност от инсталациите за биогаз струва 2500 евро, или наполовина от атомната енергия.

Подобна инвестиция е най-рентабилна за фермерите с комбинирано земеделие, в което се отглеждат и земеделски култури и животни, като тя може да бъде направена самостоятелно или съвместно от няколко производители. Най-рентабилно изграждането на биоинсталация за биогаз е при стопаните, които обработват площи между 3 и 5 хил. дка, посочиха от Фондацията.

Проектът Sustaigas ще се проведе три етапа. През тази година се провежда разяснителна кампания чрез медиите във всички области на страната. Следващата година ще се провеждат обучителни семинари по областни и общински центрове. На тях фермерите ще бъдат запознавани с предимствата на инсталациите за производство на биобиогаз и спецификата на производство. След това ще се проведе и разяснителна кампания сред местните, областните и национални власти. Ще бъде съставен и Наръчник за производство на биогаз в услуга на фермерите.

В края на проекта предстои изграждането на пилотна инсталация в България за производство на биогаз от биоотпадъци. Мястото, където ще бъде направена, предстои да бъде уточнено, обясни Албена Симеонова.

Идеята за производство на био биогаз идва от германските биоземеделци. Каква е статистиката там – в страната има 7100 инсталации за биогаз, разположени на обща площ от 950 хил. хка, 300 от тях са за биогаз от биоферми, на площ от 230 хил. хка. Биоинсталациите създават общо 54 хил. работни места. В момента в Германия има закон, според който до 2020 г. всички инсталации на биогаз трябва да бъдат от биологични производители.

В България за сега няма нито една инсталация за био биогаз. Има такива за конвенционално производство.

Още за проекта можете да научите от интернет страницата www.sustaingas.eu

Гледайте повече във ВИДЕО материала:


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!