Няма проблем със системата за електронно услуги на Фонд “Земеделие” - СЕУ. До 10 май системата ще тръгне като начин за очертаване. Това бяха думите на земеделския министър Явор Гечев за Агри.БГ, по време на XI Национален събор на овцевъдите.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Фермерите с нетърпение очакваха тази новина, тъй като срокът за приемането на документи без санкции е едва до 5 юни 2023 г. 

На 10 май обаче се оказва, че стопаните все още не могат да подават заявленията си за кандидатстване за директните плащания през СЕУ. Поне затова сигнализират читатели на Агри.БГ, прилагайки скрийншоти от системата.

“След като избера опция “Прием - ДДП - Кампания 2023, ми излиза съобщение, че се извършва проверка в ИСАК и че ще получа информация по е-мейл, когато тя приключи. След това получавам автоматични е-мейли, че до 24 часа ще бъде стартирана проверка. Всичко това продължава вече няколко дни, в които се опитвам да си подам заявлението и да очертая”, коментира читател на Агри.БГ.

Вече стана ясно, че всеки един, който иска да подаде заявление за 2023 г. трябва да има профил в СЕУ. 

Преди време Аделина Стоянова - директор на дирекция “Директни плащания” коментира:

“Новото и различното от предишните кампании е, че фермерите ще виждат  в СЕУ предварително попълнени заявления. 

На база за информацията, която е в регистрите - за площите, за правните основания, за животните, системата автоматично автоматично ще направи комбинация от интервенции, по които стопаните могат да кандидатстват.

Самото очертаване става чрез ИСАК, а СЕУ е част от ИСАК”, обясни експертът.

Всичко това е чудесно, стига наистина да работеше.

Фермерите обаче продължават да негодуват най-вече заради краткия срок.

“Абсурдно е краен срок без санкции да остане 5 юни 2023 г. Все още не са качени за обществено обсъждане наредбите за биологично земеделие и агроекологичните мерки от втори стълб. При най-оптимистичен сценарий те ще бъдат публикувани в Държавен вестник не по-рано от 10 юни 2023 г.”, коментират читатели на Агри.БГ.

“Как може на 10 май да тръгва кампанията, а ние 50-60 хиляди фермери за по-малко от един месец да чертаем без санкции. Общинските служби на бюрата си ли ще спят? Безхаберие!”, добавя друг наш читател.