Сътресенията в „Напоителни системи“ АД продължават. След като бяха поръчани два одита от предишния служебен и настоящия редовен министър на земеделието, дойде ред и на реалните действия.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Клонът на Дружеството в Шумен вече си има нов директор в лицето на Дамян Гашпаров. Той заменя Христо Николов, който има седем години зад гърба си на този пост.

Сред мотивите за уволнението са сигнали за нарушения, свързани с управлението на язовир и вода, която е отклонявал, и неправомерно разпореждане с недвижим държавен имот.

Не на това мнение обаче са самите служители на звеното в Шумен, които излязоха на протест в защита на Николов. По техни думи той поема дружеството със загуба от 90 000 лв., а към края на миналата година вече реализира печалба от 341 000 лв. Освен това има и ръст на работните им заплати. В ефира на bTV те потвърждават, че са получавани сигнали, правени са проверки, при които обаче не са констатирани нарушения.

От начина на работа на Христо Николов са доволни и група малино- и зеленчукопроизводители в община Велики Преслав, които са в постоянен диалог с него.

„Ние сме против такива политически назначения след всеки министър да сменяме директори, които са се доказали. Като ползватели на вода заставаме твърдо зад него, защото сме доволни от комуникацията и работата, която вършим съвместно“, коментират фермери за Агри.БГ.

Те се опасяват, че една такава смяна в ръководството ще затрудни тяхната работа. Всяко закъснение в пускането на вода за поливни нужди, каквито е имало при предишното управление на клона в Шумен, ще рефлектира върху производството на културите.

„Звеното в момента е работещо. За тези пет години развихме доста малинопроизводството в региона. Това е основният поминък на община Велики Преслав. Но всичко това е обвързано с поливането. Ако водата не идва навреме и няма комуникация с нас, ние ще претърпим доста негативи“, категорични са производителите, които не са убедени, че промяната е за добро.