Черният касис стана антилидер на пазара за горски плодове. Такова мнение изрази икономист от инвестиционния център към FAO, информира agroportal.ua.

Полските фермери все повече се отказват от касиса

Практически повсеместно цените на черния касис силно спаднаха и аз смятат, че мнозина ще се избавят от насажденията с този горски плод, казва в блога си EastFruit Андрей Ярмак.

Експертът уточнява, че червеният касис засега удържа позиции, но цените и за него не са достатъчно високи, за да бъдат фермерите мотивирани да продължат да го отглеждат.

Орловите нокти са друга култура, при която виждаме пълна катастрофа.

Производството й бързо расте и в Полша, и в Украйна, но какво да се прави с нея – никой не знае. От пръв поглед е ясно, че легално може да се реализира в ЕС, но твърде сложно. Защо? Тъй като не се отнася към хранителните продукти, отбелязва Ярмак.

По думите му дори ако въпросът бъде разрешен, ще са необходими немалко средства за популяризирането на орловите нокти сред потребителите.

Цариградското грозде е култура, която като че ли се възражда, но остава все така незабележима на фона на другите основни горски плодове, допълва Ярмак.